Uherské Hradiště je městem škol, za jeho historii jich tu bylo kolem dvou set

8. březen 2022

Šťastný je národ, který má hojnost dobrých škol a dobrých knih – to je jedna z mnoha moudrých myšlenek Jana Amose Komenského. Zjišťovali jsme, jak je na tom s hojností dobrých škol náš region. První školní výlet v rámci seriálu Mezi kopci a loukami Zlínského kraje vede do Uherského Hradiště.

Čtěte také

Město Uherské Hradiště v roce 1257 založil český král Přemysl Otakar II. a tak má přídomek královské. Mohlo by se mu ale říkat i město škol. První vzdělávací instituce v něm vznikla už v roce 1371, byla to farní škola a existovala až do roku 1544, kdy se změnila na městskou. Záznam je v encyklopedii Uherského Hradiště. Je v ní i seznam dalších téměř dvou set škol všech stupňů až do současnosti. Jejich vývoj a trvání často komplikovaly dějinné události nebo, v případě středních škol a učilišť, malý zájem o studium konkrétního oboru. Zatímco některé školy se nestačily ani pořádně prosadit, jiné mají za sebou kus historie a mluví se o nich daleko za hranicemi města.

Na prvním místě je Gymnázium Uherské Hradiště. Vzniklo v roce 1884 a je nejstarší českou střední školou v regionu. Mezi absolventy jsou významné osobnosti. Například knihovník Bedřich Beneš Buchlovan, spisovatel František Kožík, oštěpařka Dana Zátopková, herci Josef Abrhám, Mojmír Maděrič, Eva Josefíková, archeolog Luděk Galuška nebo cimbalistka Zuzana Lapčíková. První sídlo školy bylo postavené v roce 1855. Krásná a dost velká patrová budova je v ulici Velehradská kousek od Slováckého divadla. K ní byly časem vybudované další objekty a vznikl rozlehlý areál. Škola dnes nabízí čtyřleté a osmileté všeobecné vzdělávání. Podle studijních výsledků žáků patří mezi nejlepší v kraji.

Druhou významnou střední školou v Uherském Hradišti je Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem jazykové zkoušky. To je její současný oficiální název. Začínala v roce 1902 jako dvouletá Obchodní škola s českým vyučovacím jazykem. Byla to jediná vyšší obchodní škola na jihovýchodní Moravě. Do prvního školního roku nastoupilo čtyřicet studentů. Od roku 1909 mohly začít studovat i dívky. Institut sídlil nejdříve v Redutě. V roce 1919 se stěhoval už jako čtyřletá Obchodní akademie do reprezentativního objektu po zrušeném německém gymnáziu v Nádražní ulici. V budově postavené v roce 1869 sídlí dodnes. Samozřejmě že byla modernizovaná a má i nové prostory. V 30. letech 20. století škola spolupracovala s Baťovými závody a ve stejné době ve Zlíně otevřela svoji pobočku. Novinkou 50. let bylo večerní a dálkové studium pro pracující. Denní studium absolvovali Tomáš Baťa ml. nebo hudebník Jiří Pavlica.

Tolik letmý pohled do minulosti. Vyjmenovávání podrobností a novinek by bylo ještě na dlouho. Tak bohatý rejstřík aktivit škola měla a má i dnes.

Nejmladší z věhlasných uherskohradišťských středních škol je uměleckoprůmyslová škola. Ovšem její historie se ve zkratce říct nedá. O ní tedy až někdy příště.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související