Žije v Norsku, fandí 1. FC Slovácko a o své práci s nadsázkou říká, že je to cirkus na kolečkách. To je Jaroslav Knot z Uherského Hradiště

7. leden 2022

Miluje Slovácko, fandí místním fotbalistům, mluví pěti jazyky a díky své práci říká, že je všudezdejší. K rozhovoru přijal pozvání Jeho Excelence mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Norském království a v Islandské republice Jaroslav Knot z Uherského Hradiště.

Jaroslav Knot z Uherského Hradiště je absolventem Obchodní akademie v Uherském Hradišti a je na to velmi pyšný. Nyní je velvyslancem České republiky v Norsku a na Islandu. Mluví pěti jazyky – německy, anglicky, francouzsky, norsky, švédsky a nebrání se tomu, že by se mohl naučit další. V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín pozdravil posluchače ve švédštině a prozradil také zajímavosti o tom, jak vznikají ve Skandinávii příjmení. O Norech říká, že jsou velmi podobní Čechům – také mají rádi sport a rádi chalupaří.

Vzhledem k tomu, že dlouhodobě pracuje mimo Česko, na dovolenou jezdí do rodného kraje – na Slovácko, ke kterému má velmi vřelý vztah. „Tady je to super, Slovácko je ráj na zemi, je to jako pupeční šňůra,“ říká Jaroslav Knot. Jako správný patriot fandí 1. FC Slovácko a fotbalovou sezónu sledoval s Norska s nefalšovaným nadšením. „Klukům držím palce a doufám, že se umístí mezi top pěti týmy v lize,“ vzkazuje přes rozhlasové vlny.

Jak vypadá pracovní den velvyslance? Co z českých jídel Norům nejvíce chutná a znají moravské víno? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru Andrey Kratinové s Jeho Excelencí mimořádným a zplnomocněným velvyslancem České republiky v Norském království a v Islandské republice Jaroslavem Knotem z Uherského Hradiště.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související