Tradice v Tupesích: Mlýn ze 17. století stále mele mouku

8. červenec 2024

Pro čerstvou mouku z malého mlýna, kde využívají původní technologii válcového mletí, si můžete zajet do Tupes na Uherskohradišťsku.

Už v roce 1628, tedy před téměř čtyřmi sty lety, byl v listinách velehradského kláštera zmiňován mlýn v Tupesích na Uherskohradišťsku. Prošel několika změnami - poslední zásadní na konci čtyřicátých let dvacátého století a tato technologie mletí se ve mlýně využívá dodnes. Rodina Burešů takto zpracovává pšenici a žito.

Příběh mlýna v Tupesích a jeho majitelů si můžete poslechnout v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.