Točil jsem klipy o zdraví s Messim i Ronaldem a nikdy se neptali, co za to, říká neurolog Jiří Dvořák

Jiří Dvořák je švýcarský neurolog českého původu. Je rodákem z Hulína, ale působí dlouhodobě ve Švýcarsku a pracoval také jako vedoucí lékař FIFA.

Pozvání k rozhovoru přijal neurolog Jiří Dvořák, hulínský rodák žijící ve Švýcarsku, profesor neurologie na univerzitě v Curychu, senior konzultant v neurologii a výzkumu na spinální jednotce Schulthess Klinic ve švýcarském Curychu a dlouholetý vedoucí lékař fotbalové asociace FIFA.

Jiří Dvořák se dlouhodobě zabývá prevencí a rozhovoru potvrzuje, že své působení ve FIFA použil jako nástroj šíření myšlenky zdravého životního stylu po celém světě. „Když se něco udělá ve FIFA, tak se to aplikuje do 218 zemí na celém světě,“ říká neurolog Jiří Dvořák a prozrazuje také, že je rád, že se mu podařilo ve světovém fotbalu prosadit například udělování červených karet za zákroky zezadu nebo loktem na hlavu, což se pak rozšířilo celosvětově. To byly jen některé kroky k tomu, že za jeho působení došlo ve vrcholovém fotbalu prokazatelně ke snížení zranění. 

Při svém působení ve FIFA se staral o největší fotbalové hvězdy. Jaká s nimi byla spolupráce a v čem je péče o vrcholové sportovce jiná? „Já jsem se o ně staral přesně tak, jak se starám o každého jiného pacienta. Jediný rozdíl je v tom, že u těchto profesionálů je zkrátka ten život trošku jiný. Jiné jsou nároky na jejich tělo a s tím se musí počítat,“ odpovídá Jiří Dvořák a dodává: „Náš vzájemný vztah byl velice příjemný. Mohl jsem je i poprosit, aby oni něco udělali pro nás, aby se fotbal využil i pro zdraví. V podstatě se mohl zvednout telefon, zavolat, a oni řekli OK, uděláme to. A co bylo důležité, nikdy nenastavili roku a nezeptali se, co za to dostanou. Takto jsem točil videoklipy o zdraví například s Ronadem nebo Messim. Oni vědí, že třeba i v rámci podpory různých kampaní a preventivních programů pomáhají nejen sobě, ale i ostatním.“

Heslem Jiřího Dvořáka je „všeho s mírou“. Sport považuje za ideální prevenci nemocí a tvrdí, že nikdy není pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a spokojenější stáří. Je autorem knihy Zdraví nad zlato a stojí za zrodem mnoha preventivních programů pro lepší zdraví. Zmiňuje 5 hlavních pilířů pro zdravý život: fyzická aktivita, dobrý spánek, dobrá výživa, žádný stres a vyvarovat se toxických záležitostí, jako jsou alkohol nebo kouření.

Užije si fotbal i jako fanoušek? Jaké další projekty by chtěl realizovat? Poslechněte si rozhovor se světovou kapacitou neurologie Jiřím Dvořákem.

Spustit audio

Související