Pod urgent v nemocnici ve Filadelfii spadá přes 10 milionů pacientů, popisuje realitu praxe v USA zlínský pediatr Tomáš Nečas

Rozhovor se zlínským pediatrem Tomášem Nečasem nejen o jeho dojmech a zkušenostech z měsíční stáže v prestižní Dětské nemocnici v americké Filadelfii.

Nadace Tomáše Bati slaví 25 let od založení. Mezi jednu z jejich činností patří i udělování grantů. A právě díky jednomu z nich mohl absolvat stáž v USA i zlínský dětský lékař Tomáš Nečas. Ten má tak za sebou neocenitelnou zkušenost. Před pěti lety mohl za zkušenostmi vyjet na jeden měsíc do jednoho z největších a nejlepších pediatrických pracovišť v USA a ve světě – do Dětské nemocnice ve Filadelfii.

Pracoval zde na urgentním příjmu a dle vlastních slov ho překvapila hlavně dokonalá organizace tohoto oddělení. Spádovost nemocnice, kde Tomáš Nečas působil, byla přes 10 milionů dětských pacientů, tedy více než je obyvatel celé České republiky. Tomu podle něj odpovídal rozsah a vybavení tamního urgentu:  “Je tam množství různých animací, výzdoba, tedy prostor uzpůsobený pro děti, protože ty tam tráví opravdu hodiny času. Každé dítě je zhodnoceno, jak náročný nebo jak vážný jeho stav, a je pak ošetřováno ve speciálním moderně vybaveném pokoji. Takových boxů je tam 70.“

Jaké zkušenosti zde pro svou běžnou praxi načerpal? Co u nás děláme lépe než v USA? A proč se v současnosti v České republice potýkáme s nedostatkem pediatrů? I to se dozvíte v rozhovoru s Tomášem Nečasem.

 

Spustit audio

Související