Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Trnkobraní, festival dechovky nebo vinařské slavnosti

18. srpen 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

FEDO - festival dechových orchestrů a folklorních souborů

18. až 21. srpna, Zlín, Luhačovice, Vizovice

Festival zahájí koncert SDOM Zlín a VDO Zlín a v průběhu festivalu se mohou návštěvníci těšit na programy zahraničních i tuzemských souborů v ulicích města. V sobotu 20. srpna pak po třídě Tomáše Bati projde klasický průvod a součástí bude samozřejmě také bohatý program na náměstí Míru a dalších místech Zlína. Podrobný program najete ZDE.

Mexický folklórní soubor v ulicích Zlína (FEDO 2022)

Týden kultury na Valašsku

18. až 24. srpna, Velké Karlovice

Devět divadelních představení během sedmi dnů pod šapitó uprostřed Beskyd, grilované speciality i živá muzika: to vše nabídne 6. ročník charitativního festivalu Týden kultury na Valašsku, jenž se opět stane symbolickou tečkou za letní sezónou v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se od 18. do 24. srpna a jeho výtěžek opět poputuje na dobročinné účely. Podrobný program najdete ZDE.

Vizovické Trnkobraní

Čtěte také

19. až 20. srpna, areál likérky Rudolf Jelínek

Festival Vizovické Trnkobraní je jednou z největších hudebních událostí letní festivalové sezóny a nejvýznamnějším kulturním projektem ve Zlínském kraji. V roce 2022 se uskuteční jeho 53. ročník. Podrobné informace a program najdete ZDE.

Tuck sraz Zlín

19. až 21. srpna, Březůvky (areál Kapřín)

Už 15. setkání trucků v Březůvkách se spanilými jízdami Zlínem: večerní v pátek po 20:30, v sobotu po 11:15. Hlavní program je připraven na sobotní odpoledne v areálu Kapřín v Březůvkách. Pořadatelé zajistili na trase Zlín-Březůvky kyvadlovou dopravu. Její jízdní řádY a podrobné informace o akci najdete ZDE.

Vinařské slavnosti v Polešovicích

Čtěte také

20. srpna, Polešovice na Uherskohradišťsku

Slavnostní vyhlášení výsledků XIII. ročníku soutěže TOP Víno Slovácka 2022 proběhne v sobotu 20. srpna 2022 v Polešovicích. Jedná se o regionální ocenění nejlepších vín vybrané oblasti Slovácka. Bohatý kulturní program folklorních souborů, cimbálových muzik a další doprovodné akce proběhne v areálu školy. Po vyhlášení ochutnávka soutěžních vín a možnost návštěvy otevřených sklepů místních vinařů.

Valašské folkrockování

20. srpna od 17 hodin, Amfiteátr Na Stráni v Rožnově pod Radhoštěm

Tradiční multižánformý festival v jedinečném prostředí. Vystoupí: Jablkoň, Hrdza, Janek Ledecký s kapelou, Laura a její tygři. Podrobný program najdete ZDE.

Sraz elektromobilů

20. srpna, Valašské Meziříčí 

V sobotu 20. srpna od 10 do 15 hodin se před letním stadionem v lokalitě Kouty uskuteční oblíbený Sraz elektromobilů na Valašsku. Přijede přes 40 majitelů aut na elektrických pohon se svými vozy a s návštěvníky se podělí o své zkušenosti s provozem. Nebudou chybět ani předváděcí jízdy. Součástí doprovodného programu pro celou rodinu budou také elektrická kola, koloběžky, hoverboardy, elektrokáry a další mikromobilita vhodná i pro děti. 

Liptálské slavnosti

17. - 22. srpna, Liptál

53. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Mimo domácí soubory vystoupí i soubory z Mexika, Indie, Srbska, Itálie a Slovenska.

Česká hračka (letní herna)

do 31. srpna, Zlín

Plakát Letní herna – česká hračka

Letní dobrodružství v muzeu

do 31. srpna, Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, Hvězdárna Vsetín nebo Zámek Vsetín

letni_dobrodrustvi-v-muzeu-2022_web_big.jpg

Pískoles 2022

do podzimu 2022, Pustevny

Pustevny v Beskydech znovu zdobí sochy zvířat z písku. Čtyři sochaři tu vytvořili devět velkých soch ohrožených druhů zvířat. Pro děti je připraveno pískohřiště s hracími prvky nebo naučná stezka.
Výstava bude na Pustevnách přístupná až do podzimu denně do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, výtěžek poputuje na beskydskou přírodu.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

Čtěte také

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.