Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Masopusty a fašanky, ledové sochy nebo prodejní výstava brouků a motýlů

1. únor 2024

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Zlín ... veřejné bruslení probíhá v prostorách CCM arény každoročně od září do března. Pro aktuální termíny veřejného bruslení sledujte rozpis ledu ZDE.

Pololetní prázdniny v Zoo Zlín

2. až 4. února, Zoo a zámek Zlín-Lešná

Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci: S vysvědčením do zoo za korunu. Každý žák základní nebo student střední školy, který přinese ukázat letošní pololetní vysvědčení, dostane v pokladně zoo vstupenku za 1 Kč. Známky nejsou vůbec rozhodující. Akce platí od pátku 2. do neděle 4. února.

Lešetínský Fašank

3. února, Zlín

V centru Zlína na ulicích Lešetín I, Lešetín II a Kvítková se od 10 do 22 hodin koná tradiční masopustní veselice s vystoupením hudebních a folklorních souborů, průvodem masek, zabijačkou, ukázkou lidových řemesel a atrakcemi pro děti.

Masopust v Dřevěném městečku

3. února od 9 do 16 hodin, Rožnov pod Radhoštěm

V Dřevěném městečku ve Valašském muzeu proběhne tradiční akce, na které nebudou chybět: fašank, ostatky, končiny, masopustní zvyky nebo nabídka zabijačkových výrobků. Součástí programu je již 25. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásu a 15. ročník soutěže O nejlepší valašskou tlačenku. Podrobný program najdete ZDE.

Prodejní výstava brouků a motýlů

3. února, Kroměříž

Na Výstavišti Kroměříž se koná v pořadí už 60. setkání milovníků hmyzu, pavouků a plazů. Výměnného dne se pravidelně zúčastní více než tisícovka návštěvníků z Moravy, Čech, Slovenska, Rakouska, Německa a Polska. Otevřeno je od 8 do 13 hodin. Na programu bude výměna, prodej a koupě brouků, motýlů, strašilek, pavouků a ostatních bezobratlých živočichů. Nebude chybět ani odborná literatura včetně entomologických potřeb. Gurmáni se mohou těšit na bohatou nabídku hmyzích specialit a pro děti budou připravena lízátka s překvapením a hmyzí dílničky.

Hobby setkání sběratelů

4. února, Kroměříž

Akce je zaměřena na setkání sběratelů a to z více jak 200 oborů. Hobby burza bude probíhat od 8 do 13 hodin v hale A + B a zastřešených venkovních sektorech. 

Čtěte také

Ledové sochy

do 4. února, Pustevny

Tradiční každoroční výstava ledových soch, tentokrát na téma Noemova archa. Otevírací doba stanů se sochami je denně od 9 do 16:30.

O víkendech je na Pustevnách nutno počítat s komplikacemi při parkování a dlouhou frontou u lanovky. Připravena jsou záchytná parkoviště, lidé by měli sledovat ukazatele, a respektovat pokyny hasičů a policistů.

Festival IQ Play

do 6. února, Zlín

V Kolektivním domě ve Zlíně je pro děti i dospělé připraven 8. ročník putovního festivalu, kde budou k vyzkoušení vzdělávací hry a hračky. Otevírací doba je denně od 8 do 17 hodin.

Kamélie v Květné zahradě v Kroměříži

od 3. do 25. února, Kroměříž

Každoroční výstava kamélií v Květné zahradě, která je přístupná ve dvou sklenících denně od 9 do 16 hodin v rámci vstupného do zahrady. K vidění jsou i další rostliny, například citrusy nebo orchideje.

Zábaviště pro sviště

do 3. března, Uherský Brod

V Galerii Panský dům je otevřena zábavná herna pro děti s obrázky ilustrátorky Venduly Hegerové. Je plná interaktivních her a úkolů, při kterých se děti  nejen pobaví, ale také se dozví a naučí spoustu věcí. Otevřeno je v po-pá od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V sobotu a v neděli od 13 do 17 hodin.

Nabízíme reportáž a fotografie ze Zábaviště v době, kdy si ho přišly vyzkoušet děti z mateřské školy na Mariánském náměstí:

Sopka les prales

do 17. března, Zlín

Interaktivní výstava celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. V sálech zlínského zámku bude například možné pomocí mobilního telefonu nebo tabletu rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros, k vidění budou i obrázky z nového vydání Malého prince. Součástí výstavy bude i doprovodný program, který najdete ZDE.

Alfons Mucha – výstava šperků a umění

Čtěte také

do 28. března, Zlín

V Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín je k vidění unikátní výstava secesního umělce Alfonse Muchy, na které návštěvníci mohou vidět více než 100 jeho děl – slavné plakáty i litografie, ale i osobní věci nebo šperky.

Retrogaming

od 28. ledna do 24. dubna, zámek Vsetín

V přízemí vsetínského zámku je připravena výstava, která návštěvníky zavede do světa počítačů a počítačových her. Představuje nejrůznější herní techniku od 80. let minulého století, a to jak československou, tak i zahraniční. Návštěvníci si ji můžou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. 

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

BETLÉMY:

Svátky betlémské hvězdy

Čtěte také

do 11. února, Uherský Brod

Ve velkém výstavním sále Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě můžete navštívit výstavu betlémů, na kterém je k vidění například i pohyblivý lego betlém.

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

DALŠÍ AKCE A VÝSTAVY:

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Měšťánek – výstava obrazů

Čtěte také

do 25. února, Uherské Hradiště

V Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti je k vidění velká retrospektivní výstava malíře Tomáše Měšťánka, který žil a tvořil v domku přímo u řeky Moravy v Uherském Hradišti Rybárnách (zemřel v lednu 2021).

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Hasičské muzeum

Čtěte také

otevřeno nově od 7. ledna, Luhačovice

Na Masarykově ulici v Luhačovicích je nově otevřeno muzeum, ve kterém je k vidění rozsáhlá sbírka všeho, co souvisí s hasiči. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.