Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Letní filmová škola, dobový vlak legionářů, koňská spřežení nebo výstava mečíků

28. červenec 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Čtěte také

Letní filmová škola

29. července až 4. srpna, Uherské Hradiště

48. ročník Letní filmové školy nabídne jako každý rok bohatý filmový i doprovodný program, jako například koncerty, divadlo, výstavy, letní kino, parties a spoustu dalšího . Kompletní program najdete ZDE.

Legiovlak

Čtěte také

do 31. července, vlakové nádraží v Uherském Brodě.

I letos křižuje Českou republiku takzvaný Legiovlak. Pojízdné muzeum je věrnou replikou legionářského vlaku z období 1918 až 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Vstup do Legiovlaku je zdarma, otevírací doba je ve všední dny 8 až 18 hodin, o víkendech od 9 do 19 hodin.
Ve Zlínském kraji bude k vidění ještě ve Zlíně nebo v Brumově.

Čtěte také

Mistrovství ČR spřežení

28. až 31. července, Tlumačov, Bahňák

Zemský hřebčinec Tlumačov pořádá ve svém areálu Bahňák Mistrovství ČR koňských spřežení. Vzledem k přestávce mezi světovými šampionáty se ho zúčastní domácí vozatajská špička.

Mezinárodní výstava mečíků

30. až 31. července, Zámek Holešov

Tisíc květů mečíků a dalších květin – do Velkého sálu holešovského zámku se uprostřed léta opět vrátí mezinárodní výstava gladiol, která se poprvé konala loni. V sobotu je otevřeno od 9 do 18hodin, v neděli od 9 do 17hodin. Od 17. hodiny proběhne výprodej květů.

Dny řemesel a setkání kovářů

30. až 31. července, Rožnov pod Radhoštěm

V areálu Dřevěného městečka budou probíhat ukázky starých řemesel. Program je věnovaný zpracování dřeva s ukázkami práce tesařů, šindelářů, truhlářů, kameníků, dráteníků, sklenářů, hrnčířů a dalších řemeslníků. Součástí je i setkání kovářů z České republiky s ukázkou jejich mistrovské práce. Připraveny jsou i stánky a v neděli 31. 7. se v 15:00 uskuteční koncert skupiny Fleret.

Slavnosti bratrství Čechů a Slováků na Javořině

Čtěte také

31. července, Velká Javořina

Hudba, folklór a zábava na tradičním každoročním setkání Čechů a Slováků na hraničním pomezí na nejvyšším vrchu Bílých Karpat. Pozor! Letos není organizovaná hromadná doprava. Podrobnosti najdete ZDE.

Letní dobrodružství v muzeu

do 31. srpna, Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, Hvězdárna Vsetín nebo Zámek Vsetín

letni_dobrodrustvi-v-muzeu-2022_web_big.jpg

Pískoles 2022

do podzimu 2022, Pustevny

Pustevny v Beskydech znovu zdobí sochy zvířat z písku. Čtyři sochaři tu vytvořili devět velkých soch ohrožených druhů zvířat. Pro děti je připraveno pískohřiště s hracími prvky nebo naučná stezka.
Výstava bude na Pustevnách přístupná až do podzimu denně do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, výtěžek poputuje na beskydskou přírodu.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

Čtěte také

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.