Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Den vína, Zámecké Velikonoce nebo slavnostní otevření zlínského Tržiště Pod kaštany

30. březen 2023

Máme pro vás tipy na nejen víkendové akce ve Zlínském kraji.

Valašské setkání Fryšták 2023

31. března od 18:50, Fryšták

Tradiční setkání dechových hudeb, které se uskuteční v Kulturním domě ZDV Fryšták. Těšit se můžete na Miklovce , Mladou dechovku z Kašavy nebo Moravskou 12, Záhorienku a Maguranku. 

Den vína v Buchlovicích

1. dubna, Buchlovice

Tradiční den vína v Buchlovicích, který se bude konat v areálu hotel Buchlov, nabídne k oschutnání okolo 500 vín vybraných druhý, literární konferenci na téma Víno a sucho nebo dobročinnou aukci raritních vín. K dobré náladě, zpěvu i k tanci bude hrát cimbálová muzika Rubáš. Doprava do podhradí Buchlova je zajištěna bezplatným "Koštbusem" z Uherského Hradiště nebo ze železniční stanice ve Starém Městě. Podrobnosti najdete ZDE.

Slavnostní otevření nového Tržiště Pod kaštany

1. dubna, Zlín

Čtěte také

Nově opravené Tržiště Pod kaštany zahájí svou první sezonu ve zcela novém hávu 1. dubna atraktivní nabídkou a pouličním doprovodným programem. První den nové sezóny doprovodí ochutnávky zdejšího sortimentu i soutěže o balíčky plné lokálních surovin. Těšit se můžete na rozmanitou nabídku výrobků z farem od lokálních producentů, ale také na stánky s dobrotami či kávou.
V režii kulturního a kreativního centra Živý Zlín pak bude zážitkový doprovodný program, součástí programu budou hudební vstupy buskerů, street dance nebo vystoupení dětí ze ZUŠ Zlín. Akcí provede moderátorka Českého rozhlasu Zlín, Markéta Janíková.

Útulkové jaro

1. dubna od 14 do 18 hodin, Útulek pro zvířata v nouzi Zlín-Vršava

Tradiční akce opět přináší možnost užít si příjemné odpoledne a podpořit zvířata v Útuku pro zvířata v nouzi Zlín-Vršava. Návštěvníci se mohou těšit nejen na tradiční venčení, ale i na bohatý kulturní program, jako například opékání u ohně nebo tvořivé a sportovní aktivity pro děti. Výtěžek akce půjde na podporu zvířat v útulku.

Od fašanku do Velikonoc

1. dubna od 13 do 17 hodin, skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Program představí návštěvníkům období od masopustu až do Velikonoc tak, jak ho trávili naši předkové na slovácké dědině. Členové folklorního souboru Cifra předvedou mečové tance, vynesou smrtku, přinesou létečko a předvedou velikonoční obchůzku. Děvčata si mohou namalovat vajíčko a třeba se při tom inspirovat u zručných maléreček kraslic. Chlapci se naučí plést pomlázku a zjistí, proč a kdy se chodí před Velikonocemi klepat a hrkat. Nebudou chybět kreativní dílničky pro děti, tradiční obchůzky nebo ukázky řemesel.

Ukliďme Česko

1. dubna, různá místa - mapa ZDE

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Podrobnosti na stránkách www.uklidmecesko.cz.

STAND UP NIGHT SHOW s Adélou Elbel

1. dubna od 19 hodin, Kino Napajedla

Večer plný 100% nekorektního a přesto 100% HATE FREE humoru pod taktovkou komičky a moderátorky Adély Elbel. Vstup je zdarma, kapacita sálu je ale omezená. Rezervace míst není možná.

Expediční kamera 2023

1. dubna od 19 hodin, Kino Nadsklepí v Kroměříži

Mezinárodní filmový festival Expediční kamera je největší cestovatelská a outdoorová akce v České republice. Tento unikátní projekt přináší nejlepší filmy sezóny z celého světa i novinky z domácí produkce. Prodrobný program v Kině Nadsklepí v Kroměříži najdete ZDE.

Myslivost a příroda 2023

1. a 2. dubna od 9 do 16 hodin, Výstaviště Kroměříž

Prodejní výstava vybavení pro pobyt v přírodě. Na akci budou k vidění také stovky vzácných trofejí a na programu budou přednášky, vystoupení sokolníků a trubačů nebo soutěž o nejlepší zvěřinový guláš. Podrobný program najdete ZDE.

Zámecké Velikonoce ve Zlíně

2. dubna od 14 do 18 hodin, zámek Zlín

Zábavné rodinné odpoledne v sadu Svobody před zlínským zámkem nabídne pletení tatarů, sázení velikonočního osení, naučnou stezku, tvořivé dílny nebo řemeslný jarmark včetně občerstvení. O kulturní program se postarají dětské folklorní soubory s jarním pásmem.

Poklady skryté v podzemí Karpat

od 17. března do 24. září, budova 14 (1. NP) 14/15 Baťova Institutu ve Zlíně

Výstava s podtitulem Nerostné bohatství Zlínského kraje návštěvníkům představuje geologickou minulost i mineralogickou současnost regionu s řadou ukázek z depozitáře. Součástí výstavy jsou doprovodné přednášky a tvořivé dílny.

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka