Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Den uniformovaných sborů, uzavírání cyklostezek nebo folklór

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Setkání kytaristů

3. října (+ 10. října), Zlín

V Zelenáčově šopě ve Zlíně se bude konat už 34. Setkání kytaristů. Jsou připraveny 4 po sobě následující festivalové čtvrtky, kdy host večera uspořádá workshop, besedu nebo seminář a pak zahraje svůj koncertní set. Program večera doplní zlínská kapela nebo interpret jako support hosta. Ve čtvrtek 3. října můžete besedovat se výjimečným kytaristou Štěpánem Rakem, program bude pokračovat pásmem koncertů talentovaných žáků ze zlínských ZUŠ a Štěpán Rak poté zahraje výběr ze své autorské tvorby, ale i slavné filmové melodie jako „Tenkrát na západě“ nebo „Vinnetou“.

Setkání broučků, berušek a broučínků s lampiónky

4. října, Uherské Hradiště

V pátek 4. října v 18 hodin se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti uskuteční už pětadvacáté Setkání broučků s lampiónky. Zahraje dechová hudba Nedakoňanka, vystoupí berušky a broučínci z MŠ Husova a všem malým i velkým vykouzlí úsměv na tváři kouzelník Jirka Hadaš. (V případě velkého deště se akce nekoná.)
Po celý týden (30.9.-4.10.2024) si děti mohly v Knihovně BBB v Uherském Hradišti vyrábět lampiónky – podrobnosti ZDE.

Výroba lampionů v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti:

Brodská púť 2024

4. až 6. října, Uherský Brod

Na Masarykově náměstí před Domem kultury jsou připravena hudební vystoupení: CM Olšava, Nezmaři, CM Strýci ze Strání a Black Band.

Den uniformovaných sborů

5. října, Kroměříž

Na Výstavišti Kroměříž (Pozor! – Výjimečně ne na letišti!) se od 10 do 17 hodin uskuteční tuzemská přehlídka práce a vybavení armády, policie, hasičů, celníků či klubů vojenské historie. Návštěvníkům nabídne přehlídku techniky, výzbroje a výstroje obrany státu, historické i současné, včetně akčních ukázek. Připravené budou stánky s občerstvením a army sortimentem. Akce se koná za každého počasí. Podrobný program a časový harmonogram najdete ZDE.

Krajem vína - Na kole vinohrady Uherskohradišťska – uzavírání cyklostezek

5. října, Uherské Hradiště a okolí

Čtyři trasy pro cyklisty a jedna pro pěší jsou připraveny v okolí Uherského Hradiště na tradiční akci uzavírání cyklostezek. Start i cíl akce je na Masarykově náměstí, kde je připraveno občerstvení a odpolední program. Podrobnosti o akci najdete ZDE.

Prameny 2024

5. října, Rožnov pod Radhoštěm

Soutěžní přehlídka dospělých valašských souborů se koná od 14 do 16 hodin v Janíkově stodole v Rožnově pod Radhoštěm.

Zámecký ryneček

5. až 6. října, Zlín

Před zámkem Zlín se uskuteční druhý ročník slavností vína spojený s folklorním festivalem. K vidění bude i modrotisková dílna a připraven je další zajímavý program. Podrobnosti najdete ZDE.

Vlak Lemkin 

7. až 9. října, Uherské Hradiště (+ 10. až 15. října ve stanici Zlín-střed)

Na 1. koleji uherskohradišťského nádraží můžet navštívit ve čtyřech speciálně upravených vagónech unikátní interaktivní výstavu, která představí program k historii a prevenci genocidního násilí a také prostřednictvím fotografií Antonína Kratochvíla připomene 30 let od genocidy ve Rwandě. Vlak Lemkin je pro veřejnost zdarma otevřen v pracovní dny od 15 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 11 do 19 hodin.

Večer sokolských světel

Čtěte také

8. října, Zlín

Na zlínském náměstí Míru se v rámci Památného dne sokolstva uskuteční v 18:30 vzpomínková akce na oběti tragických událostí roku 1941. Účastníci s lampiony (vlastní lampion s sebou) se pak v průvodu vydají ke zlínské sokolovně, kde z čajových svíček zažehnou srdce na uctění památky těchto obětí.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Naše koně

do 1. prosince, Kroměříž

Moravský teplokrevník, Hřebčín Galatík

Výstava v Muzeu Kroměřížska přibližuje zajímavou historii chovu koní plemene moravský teplokrevník. Návštěvníci se seznámí se způsoby sedlání i zapřahání a uvidí také typický kočár. Audiovizuální část pak návštěvníky provede osudy těchto jedinečných koní i jejich majitelů. 

Wrbnové - Konec starých časů

do 3. listopadu, Holešov

Od 10. května je k vidění výstava na holešovském zámku, která je věnována Wrbnům, poslednímu hraběcímu rodu na místním zámku. Přiblíží život aristokratů, kteří holešovské panství vlastnili až do doby znárodnění. Speciální program proběhne v rámci Muzejní noci, kde jsou připraveny ojedinělé prohlídky této výstavy v 17, 18:30 a 20 hodin. Rezervaci míst na telefonu 571 160 890.

Legendy Soláně v malbě, kresbě, portrétu

Čtěte také

do 17. listopadu, Velké Karlovice

v Karlovském muzeu ve Velkých Karlovicích je k vidění výstava malířů Hofmana, Podešvy, Schneiderky a Kobzáně. Připravila ji dcera  dcera krajináře a portrétisty Karla Hofmana, výtvarnice a galeristka Marcela Vajceová Hofmanová.  

Inspirace modrotiskem

do 2. března 2025, Vsetín

V muzeu na zámku Vsetín je od 10. září otevřena výstava věnovaná modrotisku. Návštěvníci se dozví nejen o samotné technice této starodávné tiskařské textilní techniky, ale i o jejím vlivu na výtvarné umění v našem regionu. Součástí bude i několik doprovodných programů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.