Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Festival řemesel, Jablečný den nebo Ostrožské hody s právem

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Vlak Lemkin 

10. až 15. října, Zlín

Na 1. koleji zlínského vlakového nádraží (Zlín-střed) můžet navštívit ve čtyřech speciálně upravených vagónech unikátní interaktivní výstavu, na které se můžete dozvědět víc o genocidách 20. století. Vlak Lemkin je pro veřejnost zdarma otevřen v pracovní dny od 15 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 11 do 19 hodin.

Od 7. do 9. října bylo možné tento vlak navštívit v Uherském Hradišti – nabízíme reportáž, co vše je v něm připraveno:

Tanecvalmez 2024

11. a 12. října, Valašské Meziříčí a Zašová

Tanecvalmez 2024 přinese pestrý program plný odvážných choreografií, tanečních workshopů a diskuzí na současná témata, jako jsou vztahy, politika a lidské emoce. Program najdete ZDE.

Floria podzim 2024

11. až 13. října, Kroměříž

Celostátní prodejní výstava pro všechny zahradníky a zahrádkáře na Výstavišti Kroměříž. Otevřeno je denně od 9 do 16 hodin.

Ostrožské hody s právem

11. až 13. října, Uherský Ostroh

Čtěte také

Město Uherský Ostroh a ostrožská chasa srdečnou zvou na tradiční Ostrožské hody s právem. Jejich podrobný program najdete ZDE.

Po předání hodového práva se v sobotu 16:30 v parčíku u zámku uskuteční slavnostní odhalení lavičky Zdeňka Galuškyostrožského rodáka, lidového vypravěče a autora knih Slovácko sa súdí a nesúdí.

Jablečný den

12. října, Kroměříž

Farmářské trhy spojené s tzv. Jablečným dnem na Velkém náměstí v Kroměříži nabídnou živou hudbu, občerstvení, prodej výrobků z jablek nebo výstavu plodů starých odrůd. Akce se bude konat pouze za příznivého počasí.

Vsetínský jazzový festival

12. října, Vsetín

Ve Vsetíně se koná jubilejní 30. ročník oblíbeného festivalu. V letošním ročníku vystoupí Big Band Gustava Broma s americkou zpěvačkou Tonyou Graves, Elemér Báder trio & Mátyás Svéd z Maďarska, Skip a Dan Wilkins Quartet z USA a Jazzhec & vocal ze Vsetína.

Slovácký Akva-Tera Bazar

12. října, Kunovice (U Pálenice)

Prodejní výstava akvarijních a terarijních zvířat, rostlin a chovatelských potřeb, potřeba a krmiv pro psy a kočky a mnoho dalšího.

MINT Market

12. října, Zlín

V sobotu 12. října se poprvé uskuteční na Tržišti Pod Kaštany ve Zlíně trhy s módou, šperky, designem, delikatesami, kosmetikou a dalšími výrobky menších a začínajících návrhářů a tvůrců. Prodej bude probíhat od 10 do 17 hodin.

Den samizdatu

12. října, Zlín

Výstava k 35. výročí Sametové revoluce s názvem Zlínský samizdat: Únik ze socialismu připomíná od 13. září 2024 až do 7. ledna 2025 Zlín (Gottwaldov) jako významné centrum vzniku a výroby samizdatové literatury. Vidět ji můžete v 1. podlaží budovy 14 Baťova Institutu ve Zlíně. Výstava je netradičně řešena formou únikové hry pro děti, dospělé a zrakově postižené, kteří se na začátku výstavy stanou disidentem a prochází labyrintem osmi oddělených prostorů (například výslechovna STB, vazební cela, Samizdatová dílna a další) a plní úkoly k tématu.
V rámci jejího doprovodného programu je připraven 12. října v 10 a 15 hodin Den samizdatu, který se zaměří na předvádění a vysvětlení výroby samizdatových tisků pomocí sítotisku.

Podzimní kouzlení se stezkou odvahy

12. října, Velké Karlovice

Tradiční akce nejen pro děti, na které se návštěvníci mohou zapojit do tvoření z přírodních materiálů, připraven bude i další program - projížďky na koni, živá alpaka, smažení bramboráků, hry a soutěže. Na závěr se v 18 hodin otevře tajuplná cesta potemnělým lesem.

Dětský festival řemesel a profesí budoucnosti

12. až 13. října, Zlín

Ve 14/15 Baťově Institutu ve Zlíně (ve 2. podlaží budovy 15) se bude konat pátý ročník akce, jejíž cílem je představit dětem a mladší generaci zábavnou formou nejrůznější profese. Děti si vyzkouší práci se dřevem, včelařství, základy mechanické konstrukce, šití, kovářství, ale i moderní digitální technologie. Otevřeno je po oba dny od 10 do 17 hodin.

Týden zdraví

do 13. října, Zlín

Týden plný přednášek, měření, cvičení, procházek a jiných pohybových aktivit podporujících Vaše zdraví. Podrobný program najdete ZDE.

Valašský hortikomplex

12. až 20. října, Rožnov pod Radhoštěm

Výstava, kterou připravuje zemědělské oddělení Valašského muzea v přírodě, představuje výpěstky zemědělství z minulosti a ze současnosti. Můžete ji navštívit denně mimo ponděli od 9 do 16 hodin v Janíkově stodole, která stojí v areálu Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm. 

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Wrbnové - Konec starých časů

do 3. listopadu, Holešov

Od 10. května je k vidění výstava na holešovském zámku, která je věnována Wrbnům, poslednímu hraběcímu rodu na místním zámku. Přiblíží život aristokratů, kteří holešovské panství vlastnili až do doby znárodnění. Speciální program proběhne v rámci Muzejní noci, kde jsou připraveny ojedinělé prohlídky této výstavy v 17, 18:30 a 20 hodin. Rezervaci míst na telefonu 571 160 890.

Legendy Soláně v malbě, kresbě, portrétu

Čtěte také

do 17. listopadu, Velké Karlovice

v Karlovském muzeu ve Velkých Karlovicích je k vidění výstava malířů Hofmana, Podešvy, Schneiderky a Kobzáně. Připravila ji dcera  dcera krajináře a portrétisty Karla Hofmana, výtvarnice a galeristka Marcela Vajceová Hofmanová.  

Naše koně

do 1. prosince, Kroměříž

Moravský teplokrevník, Hřebčín Galatík

Výstava v Muzeu Kroměřížska přibližuje zajímavou historii chovu koní plemene moravský teplokrevník. Návštěvníci se seznámí se způsoby sedlání i zapřahání a uvidí také typický kočár. Audiovizuální část pak návštěvníky provede osudy těchto jedinečných koní i jejich majitelů. 

Inspirace modrotiskem

do 2. března 2025, Vsetín

V muzeu na zámku Vsetín je od 10. září otevřena výstava věnovaná modrotisku. Návštěvníci se dozví nejen o samotné technice této starodávné tiskařské textilní techniky, ale i o jejím vlivu na výtvarné umění v našem regionu. Součástí bude i několik doprovodných programů.

Spustit audio

Související