Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Adventní trhy, živý betlém nebo chovatelské trhy

14. prosinec 2023

Máme pro vás tipy nejen na další předvánoční víkend ve Zlínském kraji.

Adventní trhy

Zlín

Tradiční adventní trhy na náměstí Míru ve Zlíně potrvají do 23. prosince. Během tří týdnů na zlínském podiu vystoupí interpreti a kapely jako je JELEN, THE TAP TAP, POKÁČ, IVAN HLAS nebo BÁRA BASIKOVÁ. Podrobný program vánočních trhů Adventní Zlín najdete ZDE.

Uherské Hradiště

Nabídka města Uherské Hradiště bude v adventním a předvánočním čase opět bohatá. Čeká vás tradiční jarmark, množství hudebních vystoupení i venkovní bruslení. V průběhu prosince mohou návštěvníci zavítat na malý a velký Vánoční jarmark s doprovodným programem - např. 10. a 11. prosince se nabízí Ježíškova dílna. Podrobnosti najdete ZDE.
Letošním vánočním stromem je stříbrný smrk, který před svátky zdobil předzahrádku jednoho z rodinných domů v uherskohradišťských Mařaticích. Nabízíme reportáž o tom, proč právě tento strom, jak probíhalo jeho kácení a přesun a kolik na něm je ozdob:

Bystřice pod Hostýnem

Do 26. prosince se můžete těšit na bohatý vánoční kulturní program především na Masarykově náměstí, v Kině Klub Sušil, ale také v kostele sv. Jiljí a na zámku. Do 20. prosince 2023 bude probíhat výstava Betlém v zámecké konírně aneb Vánoce z papíru vystřižené. Podrobný program bystřických vánočních akcí najdete ZDE.

Další akce

Bruslení - veřejná kluziště

* Adventní bruslení na Kapce (Lhota u Vsetína) ... 17. prosince od 16:15 do 17:45, s občerstvením a programem (další termíny: vánoční a na Štěpána ... ZDE)

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Otrokovice ... do 6 ledna, denně od 10 do 18 hodin

Víte o nějakém dalším veřejném kluzišti? Dejte nám prosím vědět NA TUTO E-MAILOVOU ADRESU.

Radostná novina

16. prosince od 13 do 16 hodin, Uherské Hradiště

Ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti představí tradiční lidovou kulturu v období od Štědrého dne až ke Svátku Tří králů. Budeou se tu péct tradiční vánoční oplatky, odlévat olovo, a uvidíte, jak vypadala dříve štědrovečerní tabule. Nebude chybět ani Štěpánská obchůzka, tajemná Šprechta či Tři králové. Budou znít známé i méně známé koledy a domů si návštěvníci budou moci odnést Betlémské světlo.

Jako pozvánka může sloužit i reportáž z akce Adventní čas je tady zas, která se tu uskutečnila 2. a 3. prosince:

Adventní benefiční koncert Uherskohradišťské nemocnice

16. prosince v 16 hodin, Uherské Hraditě

Koncert se uskuteční v kostele sv. Františka Xaverského na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Na koncertě vystoupí cimbálová muzika Cifra a pěvecký sbor místního gymnázia Viva la musica pod taktovkou Jakuba Tomaly. Vstupné je dobrovolné, výtěžek bude v rámci celoročního projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok plic věnován na nákup přístrojového vybavení na plicní oddělení.

Živý betlém

16. a 17. prosince, Rožnov pod Radhoštěm

Ve Valašském muzeu v přírodě se můžete zajít podívat na lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia sv. Matouše. Koná se v Dřevěném městečku po oba dny od 17 hodin. Účinkují tanečníci, zpěváci a muzikanti z rožnovských souborů Javořina, Radhošť a Soláň, Dechová hudba Horňané a členové Jezdeckého klubu Valašsko.

Valašská výstava betlémů

16. až 17. prosince, Neubuz u Slušovic

Po oba víkendové dny nabízí od 14 hodin v Komunitním centru v Neubuzi nejen předvánoční výstavu stovky různých betlémů, ale i ukázku lidových řemesel. V sobotu uvidíte výrobky z včelího vosku, perníkářku, psaní jmen na baňky, vánoční dekorace, pečení perníčků. Součástí bude i výstava perníkovek.

Chovatelské trhy

17. prosince od 6 do 10 hodin, Výstaviště Kroměříž

Pravidelná burza chovatelů exotického ptactva, králíků, holubů a drůbeže. Prodej chovatelských a zahradnických potřeb, krmiva, budek, přenosek, dále výpěstků, včelařských produktů a jiného. Výkup exotického ptactva a králičích kožek je zajištěn.

Vánoce v Lešné

do 17. prosince, zámek Lešná u Valašského Meziříčí

Tradiční výstavu baněk, sobotní adventní dílny a na závěr i velkou akci s názvem Kouzlo Vánoc připravuje Muzeum regionu Valašsko během adventního období na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Zámek bude otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. 
Letošní výstava baněk, kterých je v historických pokojích zámku na tři tisíce, je inspirována vodou. Jednu z chodeb navíc muzejníci změnili v obří kluziště. Poslechněte si reportáž z příprav:

Kresby a betlémy Josefa Lady

do 30. prosince, Uherský Brod

Na výstavě v Uherském Brodě uvidíte na výstavě s názvem Vánoce s Josefem Ladou pětimetrový betlém od tohoto autora. V Galerii Panský dům jsou vystavené i jeho kresby a také historické betlémy.

Betlém v Kovozoo

do 7. ledna 2024, Staré Město

V Kovozoo ve Starém městě je možné vidět unikátní dřevo-kovový betlém tvoří postavy i zvířata v životní velikosti. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva, vánoční výzdoba je z recyklovaných materiálů. Kromě betléma je pro Vás samozřejmě otevřen také celý areál Kovozoo.

Největší výstava betlémů v České republice

do 2. února, Valašské Meziříčí

Přes 130 historických i současných betlémů od 80 autorů představuje v těchto dnech regionální Spolek betlémářů v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí na výstavě s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Chtějí si tak připomenout osmisté výročí betlémářské tradice, kterou stále udržují řezbáři i na Valašsku. Jaké unikáty jsou na výstavě k vidění? Poslechněte si v reportáži:

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rozhlasové a televizní přijímače

do 31. prosince, Muzeum Bojkovska

Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu. Jedná se o výběr rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v průběhu historie k dostání na československé a českém trhu. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie i reportáž:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka