Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Adventní trhy a rozsvěcování vánoční stromů, Vánoce v útulku

30. listopad 2023

Máme pro vás tipy nejen na první adventní víkend ve Zlínském kraji.

Adventní trhy a rozsvěcování vánočních stromů

Zlín

Tradiční adventní trhy na náměstí Míru ve Zlíně odstartují v sobotu 2. prosince a potrvají do 23. prosince. V neděli 3. prosince se na náměstí rozsvítí nejen vánoční strom, ale i první svíce na obřím adventním věnci. Vyvrcholením první adventní neděle bude koncert ANETY LANGEROVÉ. V následujících třech týdnech na zlínském podiu vystoupí další zvučná jména, jako je JELEN, THE TAP TAP, POKÁČ, IVAN HLAS nebo BÁRA BASIKOVÁ. Podrobný program vánočních trhů Adventní Zlín najdete ZDE.

S doprovodným programem nejen pro děti je spojeno i rozsvěcování vánočního stromu před budovou FaME UTB na Mostní ulici v úterý 5. prosince od 16:30. Studenti připravili hudební i taneční vystoupení, návštěvu Mikuláše s jeho pomocníky, dílničky pro nejmenší i stánky s vánočními výrobky. Po hlavním programu se můžete těšit na promítání vánočních filmů.

Luhačovice

Dvoudenní vánoční jarmark s programem se chystá před radnicí Luhačovice 1. a 2. prosince. Zároveň se bude slavnostně rozsvěcen vánoční strom. Podrobný program najdete ZDE.

Uherské Hradiště

Nabídka města Uherské Hradiště bude v adventním a předvánočním čase opět bohatá. Čeká vás tradiční jarmark, množství hudebních vystoupení i venkovní bruslení. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí proběhne v pátek 1 prosince v 17 hodin. V průběhu prosince mohou návštěvníci zavítat na malý a velký Vánoční jarmark, 5. prosince je připraven Mikulášský rej, 10. a 11. prosince pak Ježíškova dílna. Podrobnosti najdete ZDE.
Letošním vánočním stromem je stříbrný smrk, který ještě minulý týden zdobil předzahrádku jednoho z rodinných domů v uherskohradišťských Mařaticích. Nabízíme reportáž o tom, proč právě tento strom, jak probíhalo jeho kácení a přesun a kolik na něm bude ozdob:

Bystřice pod Hostýnem

Od 1. do 26. prosince se můžete těšit na bohatý vánoční kulturní program především na Masarykově náměstí, v Kině Klub Sušil, ale také v kostele sv. Jiljí a na zámku. Prosincový program otevře slavnostní rozsvícení vánočního stromku 1. prosince v 17 hodin na Masarykově náměstí. Můžete se těšit na promítání filmů, koncerty a zakončení v podobě Štěpánské diskotéky v konírně. Od 2. do 20. prosince 2023 bude probíhat výstava Betlém v zámecké konírně aneb Vánoce z papíru vystřižené. Podrobný program bystřických vánočních akcí najdete ZDE.

Rožnov pod Radhoštěm

Rožnovský vánoční strom a spolu s ním i všechna vánoční výzdoba ve městě se rozsvítí v pátek 1. prosince. V pátek i v sobotu(od 10 do 18 hodin) bude na Masarykově náměstí zároveň probíhat Vánoční jarmark s doprovodným programem. Ten je připraven i na následující dny pod názvem Adventní setkávání na náměstí, a to až do 15. prosince. Podrobný program najdete ZDE. 

Další akce

Valašský mikulášský jarmek

2. prosince, Valašské Klobouky

Tradiční akce, na které vás postraší čertovské družiny z Francovy Lhoty, Nedašova, Klobuk, Valašské Polanky, Lidečka a dalších dědin. Samozřejmostí je jarmek se spoustou dobrot:

Vánoce v útulku

2. prosince, Zlín

Každoroční Vánoce v útulku, které pořádají studenti FMK v rámci projektu Němá tvář, se uskuteční v sobotu 2. prosince v Útulku pro zvířata v nouzi Zlín Vršava. Od 14 do 18 hodin je pro všechny návštěvníky připraven bohatý doprovodný program.

Adventní benefiční koncert duchovní hudby

2. prosince v 16 hodin, Kostel svatého Filipa a Jakuba Zlín

Výtěžek z koncertu bude poukázán na účet veřejné sbírky Mariánka, dívka na vozíku (SMA). Účinkuje komorní orchestr Concertino s uměleckým vedoucím Miroslavem Křivánkem a sólisty Vítem Otáhalem (trubka) a Rostislavem Markem (recitace).

Andělské vánoce

1. až 3. prosince, Výstaviště Kroměříž

Akce, na které organizátoři nabídnou možnost zdobení baněk, ukázky řemesel, výtvarné dílničky a tvořivé workshopy. Samozřejmostí prodej kreativních výrobků, hudební adventní vystoupení nebo zabijačkové speciality. Součástí je i módní přehlídka návrhářky Ivety Nedomové a v sektoru E Vánoční trhy se sortimentem dárků pro domácí mazlíčky. Ty můžete navštívit i se psy, pro které je připravena i speciální restaurace nebo originální fotokoutek.

Adventní čas je tady zas

2. až 3. prosince, Uherské Hradiště

Po oba víkendové dny se od 10 do 16 hodin přestaví ve skanzenu Rochus Uherské Hradiště představí tradice předvánočního období na Slovácku. Bude připraveno i něco k ochutnání a na zahřátí. Děti se mohou zapojit do zdobení perníčků nebo si vyrobit vlastní ozdůbku na stromek či krmítko pro ptáčky.

Advent na zámku Kroměříž

2. až 3 prosince, zámek Kroměříž

Speciální komentované prohlídky zaměřené na Advent a jeho svátky slavnostně vyzdobenými sály probíhají po oba víkenové dny od 9:30 do 16 hodin. Cesta od adventu do Tří králů vede přes tematicky vyzdobené sály zámku. Skupinu doprovází průvodce s komentářem. Na rozdíl od prohlídek během celého roku se netýká zámku a jeho historie, ale je zaměřena na advent a jeho svátky s odkazem na vyzdobené sály od zámeckých floristek. Prohlídky budou také zpestřeny krátkými hudebními vstupy žáků a studentů místní základní školy a konzervatoře. Na konci prohlídky využijte možnost udělat si hezké fotografie ve fotokoutku.

Slovácký Akva Tera Bazar

3. prosince, Kunovice

Akce, která se bude konat v kulturním zařízení Pálenice v Kunovicích u Uherského Hradiště a na které najdete akvarijní i terarijní zvířata i rostliny, ale i kaktusy, potřeba a pamlsky pro psy a kočky a mnoho dalšího. A možná přijde i Mikuláš...

Čertovská diskotéka

3. prosince, Vizovice

Všechny hodné i zlobivé děti jsou zvány od 15 hodin na vizovickou čertovskou diskotéku. V sále kulturního centra ve Vizovicích bude připravený program, tvořivé dílničky, diskotéka s DJ Březíkem a občerstvení v kavárně. V 16 hodin přijde Mikuláš s andělem.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/certovska-diskoteka

Vánoce v Lešné

do 17. prosince, zámek Lešná u Valašského Meziříčí

Tradiční výstavu baněk, sobotní adventní dílny a na závěr i velkou akci s názvem Kouzlo Vánoc připravuje Muzeum regionu Valašsko během adventního období na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Zámek bude otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. 
Letošní výstava baněk, kterých je v historických pokojích zámku na tři tisíce, je inspirována vodou. Jednu z chodeb navíc muzejníci změnili v obří kluziště. Poslechněte si reportáž z příprav:

Betlém v Kovozoo

do 7. ledna 2024, Staré Město

V Kovozoo ve Starém městě je možné vidět unikátní dřevo-kovový betlém tvoří postavy i zvířata v životní velikosti. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva, vánoční výzdoba je z recyklovaných materiálů. Kromě betléma je pro Vás samozřejmě otevřen také celý areál Kovozoo.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rozhlasové a televizní přijímače

do 31. prosince, Muzeum Bojkovska

Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu. Jedná se o výběr rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v průběhu historie k dostání na československé a českém trhu. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie i reportáž:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.