Tipy na vánoční víkend ve Zlínském kraji: Štěpánská koleda nebo vánoční setkání s vodníkem

21. prosinec 2023

Máme pro vás tipy nejen na vánoční víkend a sváteční dny ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

* Bruslení na Kapce (Lhota u Vsetína) ... 22. 12. (9:30–11), 23. 12. (16.15–17.30, 26. 12. (9.30–11.00 | 16.30–18.00). 22. a 23. 12 proběhne zároveň soutěž o nejlepší svetr na Vánočním bruslení - podrobnosti ZDE

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Otrokovice ... do 6 ledna, denně od 10 do 18 hodin

Víte o nějakém dalším veřejném kluzišti? Dejte nám prosím vědět NA TUTO E-MAILOVOU ADRESU.

Vánoční setkání s vodníkem Florianem

21. až 23. prosince, Uherský Brod

V předvánoční čas proběhne tradiční vánoční setkání s vodníkem Florianem v městské kašně na Masarykově náměstí v Uherském Brodě. Přijít za ním můžete od 21. do 23 . prosince mezi 10 - 11, ve čtvrtek a pátek i mezi 14 - 15.

Štědrý den na hradě

24. prosince, Brumov-Bylnice

Čekání na Ježíška si můžete zkrátit procházkou na brumovský hrad, kde se od 11 do 15 hodin můžete zahřát čajem, svařákem nebo punčem. Od 13 hodin budou znít i koledy v podání Brumovjanky.

Štěpánská koleda

26. prosince, Rožnov pod Radhoštěm

V kostele sv. Anny Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěmzačíná ve 13 a 15 hodin vánoční koncert s názvem Štěpánská koleda. Letos zazní kolední písně z rozhraní Valašska a Lašska v podání muzikantů a zpěváků Souboru lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic.

Vánoční zpívání s CM Soláň

28. prosince, IC Zvonice Soláň

Přijďte si ve sváteční čas zazpívat s cimbálovkou na Soláň - od 15 hodin.

Valašské muzeum v přírodě - sváteční návštěva

Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm budou pro návštěvníky přístupné od 26. prosince do 1. ledna a zvou na příjemnou procházku. Otevřeny jsou pouze exteriéry. Otvírací dobu najdete ZDE.

Kresby a betlémy Josefa Lady

do 30. prosince, Uherský Brod

Na výstavě v Uherském Brodě uvidíte na výstavě s názvem Vánoce s Josefem Ladou pětimetrový betlém od tohoto autora. V Galerii Panský dům jsou vystavené i jeho kresby a také historické betlémy.

Betlém v Kovozoo

do 7. ledna 2024, Staré Město

V Kovozoo ve Starém městě je možné vidět unikátní dřevo-kovový betlém tvoří postavy i zvířata v životní velikosti. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva, vánoční výzdoba je z recyklovaných materiálů. Kromě betléma je pro Vás samozřejmě otevřen také celý areál Kovozoo.

Největší výstava betlémů v České republice

do 2. února, Valašské Meziříčí

Přes 130 historických i současných betlémů od 80 autorů představuje v těchto dnech regionální Spolek betlémářů v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí na výstavě s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Chtějí si tak připomenout osmisté výročí betlémářské tradice, kterou stále udržují řezbáři i na Valašsku. Jaké unikáty jsou na výstavě k vidění? Poslechněte si v reportáži:

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rozhlasové a televizní přijímače

do 31. prosince, Muzeum Bojkovska

Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu. Jedná se o výběr rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v průběhu historie k dostání na československé a českém trhu. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie, reportáž a rozhovor se spoluautorem výstavy Zdeňkem Kuchařem:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.