Tipy na silvestrovský víkend ve Zlínském kraji: veřejné bruslení nebo novoroční procházka

28. prosinec 2023

Máme pro vás tipy nejen na silvestrovský víkend a Nový rok ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Otrokovice ... do 6 ledna, denně od 10 do 18 hodin

Víte o nějakém dalším veřejném kluzišti? Dejte nám prosím vědět NA TUTO E-MAILOVOU ADRESU.

Jurkovičova rozhledna

27. prosince až 1. ledna, Rožnov pod Radhoštěm

V posledních dnech roku 2023 a na Nový rok bude za příznivého počasí vždy od 10 do 16 hodin mimořádně otevřena Jurkovičova rozhledna, která nabízí krásný výhled na Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě - sváteční návštěva

Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm budou pro návštěvníky přístupné do 1. ledna a zvou na příjemnou procházku. Otevřeny jsou pouze exteriéry. Otvírací dobu najdete ZDE.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Předsilvestrovský výstup na Brdo

30. prosince, rozhledna Brdo

Výstup na nejvyšší kopec Chřibů Brdo se uskutečňuje vždy 30. prosince v roce.  Setkání účastníků na vrcholu bývá zpravidla mezi 11 – 12 hodinou, je zde i možnost opékání donesené uzeniny.

Silvestrovský punč na Janově hradě

31. prosince od 10 do 16 hodin, Vizovice

9. ročník tradiční akce, na které si můžete vychutnat silvestrovský punč s ovocem, tradiční valašskou kyselici, cigárko z udírny nebo bramborák s uzeným masem Výtěžek akce bude použit na opravy Janova hradu.

Sv. Silvestr na Svatém Hostýnu

31. prosince, Svatý Hostýn

Věhlasné poutní místo Svatý Hostýn bude 31. prosince v provozu, aby přivítalo účastníky půlnoční mše svaté sloužené v prvních minutách Nového roku. 

Novoroční výstup na Makovou

1. ledna od 14, Napajedla

Vydejte se na desátý ročník novoročního výstupu na Makovou v Napajedlech. Trasa měří měřit 5 kilometrů.

Novoroční čtyřlístek - výstup na rozhlednu Čubův kopec

1. ledna, Vsetínsko

Každoroční tradiční výstup na rozhlednu Čubův kopec na Vsetínsku se koná již po 24. Start je libovný, v cíli jste očekáváni mezi 13:30 a 14:30. Délka trasy je 8 kilometrů.

BETLÉMY:

Kresby a betlémy Josefa Lady

do 30. prosince, Uherský Brod

Na výstavě v Uherském Brodě uvidíte na výstavě s názvem Vánoce s Josefem Ladou pětimetrový betlém od tohoto autora. V Galerii Panský dům jsou vystavené i jeho kresby a také historické betlémy.

Betlém v Kovozoo

do 7. ledna 2024, Staré Město

V Kovozoo ve Starém městě je možné vidět unikátní dřevo-kovový betlém tvoří postavy i zvířata v životní velikosti. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva, vánoční výzdoba je z recyklovaných materiálů. Kromě betléma je pro Vás samozřejmě otevřen také celý areál Kovozoo.

Největší výstava betlémů v České republice

do 2. února, Valašské Meziříčí

Přes 130 historických i současných betlémů od 80 autorů představuje v těchto dnech regionální Spolek betlémářů v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí na výstavě s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Chtějí si tak připomenout osmisté výročí betlémářské tradice, kterou stále udržují řezbáři i na Valašsku. Jaké unikáty jsou na výstavě k vidění? Poslechněte si v reportáži:

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

DALŠÍ AKCE A VÝSTAVY:

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rozhlasové a televizní přijímače

do 31. prosince, Muzeum Bojkovska

Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu. Jedná se o výběr rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v průběhu historie k dostání na československé a českém trhu. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie, reportáž a rozhovor se spoluautorem výstavy Zdeňkem Kuchařem:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.