Teplárna v Uherském Hradišti je o další krok blíže plánované přestavbě, vedle plynu se tu bude spalovat i komunální odpad

22. únor 2024 13:16

Přestavba teplárny v Uherském Hradišti získala kladné stanovisko k vlivu na životní prostředí. Vedle plynu se v ní bude spalovat i komunální odpad.

Společnost CTZ s.r.o. získala od Krajského úřadu Zlínského kraje kladné stanovisko EIA pro přestavbu teplárny v Uherském Hradišti. Po modernizaci se bude v novém zařízení místo uhelného prachu spalovat zemní plyn a komunální odpad.

Proti tomu v minulých letech protestovala část obyvatel města, vznikla i petice, kterou podepsalo víc než 2700 lidí. Obávali se například zvýšených emisí nebo zápachu ze skládkování odpadu. Ten se bude do spalovny svážet z celého regionu, protože kapacita spalovny bude 15 tisíc tun ročně. Signatáři petice preferovali jen spalování zemního plynu. Že jde o kontroverzní téma ukázalo i hlasování zastupitelstva. V listopadu 2021 bylo pro modernizaci teplárny tímto způsobem pouze 15 z šestadvaceti přítomných zastupitelů.

Ačkoli se odpůrcům nepodařilo rozhodnutí zvrátit, je podle zastupitele města Jakuba Gróse (Piráti), který byl už před těmi čtyřmi lety předsedou petičního výboru, částečným úspěchem to, že krajský úřad ve Zlíně stanovil 17 podmínek, které by měly eliminovat potenciální dopady na životní prostředí.

Podle jednatele CTZ Kamila Ondry se lidé nemají čeho bát. Při výstavbě nového zařízení na energetické využití odpadů budou podle něj použity nejmodernější technologie. Konkrétně by se ve fázi stavby měla minimalizovat prašnost, hluk a znečištění navazujících komunikací. Při samotném provozu budou prováděna kontrolní měření hluku a emisí, která budou online k dispozici veřejnosti. Odstranit zápach by pak měl filtr s aktivním uhlím.

Do konce roku 2026 by podle CTZ měla být hotová veškerá povolení a měl by být vybraný zhotovitel. Zprovoznění nové spalovny je plánováno na rok 2028.

Spustit audio

Související