Takových staveb je málo. Zámek v Uherském Ostrohu má tři patra a patří mezi největší na Moravě

10. červenec 2018

Zámek nebyl původně zámkem, ale vodní tvrzí. Ve druhé polovině 13. století ji nechal postavit Přemysl Otakar II.

Uherský Ostroh je posledním městem Zlínského kraje v jeho jihozápadní části. Leží na soutoku řeky Moravy a potoka Okluky.

Protíná ho cesta z Uherského Hradiště do Veselí nad Moravou, ale jeho půvabné historické centrum je tak trochu za větrem, tím chci říct mimo hlavní silniční tah. A historické město to skutečně je. První písemná zmínka o něm je z roku 1286. To znamená, že dějiny v něm kráčejí více než sedm století.

Pokud se rozhodnete pro jeho návštěvu, a to určitě udělejte, nesmíte na trase z Uherského Hradiště přehlédnout značku, která vás nasměruje do správných míst. Mně se to párkrát podařilo.

Na první chloubu městečka, 14 m vysoký a 200 m dlouhý železobetonový obloukový most přes řeku Moravu, narazíte už cestou do městské památkové zóny. Most byl postavený v roce 1928 a právem se o něm mluví jako o architektonické dominantě Uherského Ostrohu. Hned u mostu je další unikát, Památník odboje.

Pomník padlým v první světové válce z roku 1929 ztvárněný jako socha šohaje v nadživotní velikosti je posledním dílem sochaře Franty Úprky, bratra malíře Joži Úprky. Most je opravdu monumentální, ale stejně nebo podobně působí půvabné historické náměstí Svatého Ondřeje s výstavními měšťanskými domy a hlavně nepřehlédnutelným farním kostelem Svatého Ondřeje z poloviny 18. století. Po něm je náměstí pojmenované.

Celému historickému prostoru vévodí renesanční zámek z 16. století. A to doslova a do písmene. Představte si, že jedete nebo jdete po cestě, která k němu vede, míjíte domy a najednou se před vámi na rovném prostranství vyloupne mohutná bílá čtvercová stavba.

Zámek nebyl původně zámkem, ale obranou vodní tvrzí. Ve druhé polovině 13. století ji nechal postavit Přemysl Otakar II. Takže to byl hrad královský. Dnes ho připomíná velká hranolová věž v jednom z rohů zámku. Jeho nádvoří s arkádami ve dvou patrech, to je také krásná podívaná. Zámek je třípatrový a podle historičky Jan Spathové patří mezi největší stavby svého druhu na Moravě.

Uherský Ostroh se zámkem a kostelem svatého Ondřeje

 Je to pochopitelně nejdůležitější stavba města, a to nejenom z historického hlediska. Je sídlem městského úřadu a také knihovny. Po celkové rekonstrukci se stal kulturním centrem města.

V přízámčí, to jsou bývalé a krásné opravené hospodářské budovy hned vedle zámku, proto přízámčí, je informační centrum a známá šicí dílna lidových krojů sdružení Lidové tradice a řemesla. Na tu jsou v Uherském Ostrohu obzvlášť pyšní, protože už není mnoho zručných švadlen, které tuto vrcholnou krojovou krejčovinu ovládají.

Ostrožský zámek není tím zámkem v pravém slova smyslu, to znamená s dobovým interiérem, ale prohlédnout si ho můžete. Umění prezentuje zámecká galerie a do dalších míst vedou dvě prohlídkové trasy. Jednou se dostanete do zámecké věže, z ní je krásný výhled do okolní krajiny, a ta druhá prochází zámeckým podzemím. Od roku 2015 je v něm expozice, která u nás nemá obdoby.

Zámek v Uherském Ostrohu
Spustit audio

Související