Speciální šindele i trámy z valašských jedlí. V Hošťálkové se rodí nových kostel v Gutech

Tesaři z Valašska vyrábějí šindele a trámy pro obnovu kostelíku v Gutech.

Řemeslníci už zpracovávají stovky kubíků dřeva, vyrábějí speciální šindele pro rozsáhlou střechu i celou konstrukci kostelíka.

Kostelík vznikne na základě projektu, který ještě není definitivně schválený, tesaři už ale ví to zásadní. Tedy množství dřeva, profily a délky.

„Denně uděláme 70 až 80 šindelů,“ říká tesař Bohumil Kubica. Ten společně s dalšími řemeslníky musí udělat celkem 35 tisíc šindelů. Z jedlí vznikají trámy a klády určené na stavbu kostela, dřevo je z Nového Hrozenkova a Halenkova.

Tesaři už mají nachystány stěny kostela. „Začali jsme začátkem ledna výběrem kulatiny, počítáme, že do konce července budeme hotovi,“ říká majitel tesařské dílny Antonín Papšík. Vše se dělá ručně, to je podmínka památkářů.

Vzácný kostel Božího Těla ze 16. století shořel loni v srpnu. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Minimálně jeden chtěl ve žhářských útocích pokračovat a měl už vybraný další objekt. Obžalováni jsou ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení.

Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka.

Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019

Související