Výjimečné Beskydy. Jenom v nich narazíte na stopy rysa, vlka i medvěda

17. únor 2018

Deset rysů, z toho pět dospělých a pět mláďat, a tři vlci. Taková je bilance loňského mapování velkých šelem v Beskydech. Teď se vydali ochránci přírody do lesů znovu, v chráněné krajinné oblasti budou získávat aktuální údaje.

Stopy zvěře ve sněhu hledá ekolog František Šulgan na vrcholu Soláně. „Častěji nacházíme stopy rysa, méně vlků. A každoročně najdeme stopy medvěda,“ říká Šulgan.

Ekologové zvířata sledují jak podle stop, tak třeba i podle trusu. „Mohou to být také zbytky kořisti,“ říká Šulgan.

Stopy rysů, vlků a medvědů budou čtyři dny hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, k nimž se o víkendu připojí další zájemci.

Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po čtyřiatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem 10-12 rysů.  Vzácnější jsou vlci a medvědi, kteří zde žijí v počtu několika málo jedinců,“ uvedla Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která mapování koordinuje. 

Beskydy jsou jediným místem v Česku, kde se tyto tři šelmy objevují. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska.

Pohyb šelmám komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci. Loni uhynuly dvě samice. A podle výsledků pitvy minimálně jedna uhynula na následky střelného zranění. Samici Lauru našli na podzim pod Lysou horou.

Související