Soud zjišťuje, jak lihová mafie legalizovala stamiliony. Obžalovaní jsou manželka i otec Radka Březiny

Okresní soud ve Zlíně dnes zahájí hlavní líčení v případu praní špinavých peněz.

Zisky šéfa lihové mafie Radka Březiny pomáhali podle obžaloby legalizovat Březinova manželka, jeho otec a dvě asistentky.

Podle vyšetřovatelů převedli stovky milionů korun na směnky, cenné papíry a nemovitosti.

Šéf lihové mafie Březina neuspěl s dovoláním. Nejvyšší soud mu definitivně potvrdil 13 let vězení

03268121.jpeg

Šéf lihové mafie Radek Březina, kterému soud uložil za obchody s nelegálním lihem 13 let vězení, neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v Česku objevila úmrtí způsobená nelegálně vyrobenými lihovinami s jedovatým metylalkoholem.

Podnikatel z Kostelce u Zlína Radek Březina byl i podle svého přiznání hlavou organizace, která za 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu. Podle staršího rozsudku připravila stát na daních o 6,39 miliardy korun, verdikt vrchního soudu roku 2017 mluví o škodě 5,6 miliardy.

V případu bylo původně obžalováno osm mužů, sedm z nich bylo podle obžaloby členy organizované skupiny.

Zbývajících šest mužů je již za obchody s nelegálním lihem pravomocně odsouzeno.

Nejvyšší trest 13 let dostal právě Radek Březina, jeho bratrovi Tomášovi nakonec Nejvyšší soud snížil původně šestiletý trest na 3,5 roku. Tomáš Březina je také jako jediný již na svobodě, před časem byl podmínečně propuštěn. Vrchní soud rozhodl také o propadnutí veškerého majetku Březinových.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související