Soud v metanolové aféře. Hlavní distributor otráveného alkoholu obnovy procesu nedosáhl

5. duben 2018 12:50

Jiří Vacula, jeden z klíčových aktérů metanolové aféry, dnes u soudu zveřejnil nové skutečnosti týkající se distribuce otráveného alkoholu. Soud ale proces znovu neobnovil.

Krajský soud ve Zlíně dnes zamítl návrh na obnovu řízení v hlavní větvi metanolové kauzy, který podal hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula.

V květnu 2014 byl za obecné ohrožení pravomocně odsouzen na 15 let vězení. Spolu se svým obhájcem se snažil soud přimět k obnově řízení na základě podle něj nových důkazů a skutečností.

Důkazy se objevily až po vynesení rozsudku nad Vaculou a svědčí o tom, že odběratelů jedovaté směsi od míchačů Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely bylo více. Rozsudek není pravomocný, Vacula si hodlá podat stížnost k Vrchnímu soudu.

Podle obhájce Tomáše Gureckého nevznikla minimálně u 89 ze 117 poškozených po požití jedovatého alkoholu újma na zdraví kvůli Vaculovi. "V důsledku jednání Jiřího Vaculy nedošlo k úmrtí minimálně 32 osob z 37, které má uvedeny v rozsudku krajského soudu," řekl Gurecký.

Podle soudce i státního zástupce ale šlo pouze o domněnky, důkazy předloženy nebyly.

Za metanol doživotí. Nejvyšší soud potvrdil tresty oběma hlavním míchačům jedovaté směsi

03073679.jpeg

Nejvyšší soud potvrdil míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi doživotní tresty vězení.

Vacula z Podkopné Lhoty na Zlínsku, který pomohl celý případ objasnit, se podle soudu postaral o distribuci 10 000 litrů otrávené směsi tvořené metanolem a etanolem mezi další odběratele. V květnu 2014 za to byl odsouzen na 15 let vězení. Ve vazbě byl od září 2012 do července 2014 a následně je ve výkonu trestu odnětí svobody. Celkem má tedy za sebou přes pět let trestu vězení.

V hlavní větvi kauzy metanol bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači kontaminované směsi, Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, byli za obecné ohrožení odsouzeni na doživotí.

Tresty jim před několika dny potvrdil Nejvyšší soud. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených jimi vyrobenou směsí, z nichž nejméně 38 zemřelo.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související