Majitele zlínské večerky, kde zabíjel metanol, po roce zadržela policie

20. prosinec 2017 16:25

Policejní "lovci lebek" zadrželi minulý týden v Praze muže odsouzeného v metanolové aféře, který se vyhýbal nástupu do vězení. Jde o Martina Cekotu, který si má za mřížemi odpykat osm let.

Uvedla to dnes mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Jméno muže nesdělila, s ohledem na uvedený věk a výši trestu však kriminalisté dopadli zlínského obchodníka Martina Cekotu, který si má za mřížemi odpykat osm let.

Třiačtyřicetiletý muž se podle mluvčí déle než rok skrýval, aby nemusel nastoupit k výkonu trestu odnětí svobody. Policie ho na základě příkazu vydaného brněnským krajským soudem zadržela minulé pondělí v bytě, který si pronajímal v Praze 10.

"Policistům se podařilo jeho úkryt lokalizovat, zadržet jej a umístit do nejbližší věznice, kde si začal odpykávat svůj trest. Příchodem policistů byl velmi překvapen, nicméně při samotném zadržení nekladl žádný odpor," informovala Nguyenová.

Cekota byl provozovatelem večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy. Tři lidé zemřeli poté, co si v jeho obchodu zakoupili alkohol s jedovatým metanolem. Další mají vážné zdravotní následky. Muž svou vinu odmítal.

První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s vysokým obsahem metylalkoholu se objevily v září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo asi 50 lidí, mnohé další připravil alkohol o zdraví. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotní trest.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související