Prodejce otráveného pití jde na čtyři roky do vězení. Dva lidi alkohol s metanolem připravil o zrak

27. březen 2018 10:35

Daniel Rafaj stráví ve vězení čtyři roky. Další obchodník s otráveným alkoholem, Zdeněk Kopl, dostal podmíněný trest.

Devětačtyřicetiletý Daniel Rafaj ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku podle obžaloby mezi lety 2010 až 2012 míchal alkohol s otrávenou směsí. Lihoviny následně dále distribuoval, z čehož měl finanční zisk. Podle obžaloby způsobil nejméně šesti lidem těžkou újmu na zdraví. Dva z nich trpí slepotou.

Rafaj vinu přiznal a svého jednání litoval. Soud jej poslal na čtyři roky do věznice s dozorem, protože podle soudu jednal v přímém úmyslu. Hrozilo mu až deset let vězení.

Majitele zlínské večerky, kde zabíjel metanol, po roce zadržela policie

Krajský soud při projednání takzvané zlínské větve metanolové kauzy

Policejní "lovci lebek" zadrželi minulý týden v Praze muže odsouzeného v metanolové aféře, který se vyhýbal nástupu do vězení. Jde o Martina Cekotu, který si má za mřížemi odpykat osm let.

Sedmdesátiletý Zdeněk Kopl z Vizovic na Zlínsku podle obžaloby převzal na přelomu srpna a září 2012 za účelem zisku asi 2000 litrů směsi metanolu a etanolu od hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy.

Dále měl Kopl směs předat Vlastislavu Plonkovi z Všeminy na Zlínsku. Plonka krátce po začátku metanolové aféry spáchal sebevraždu. Kopl už dříve podíl na distribuci látky, jež zabila pět desítek lidí, popřel.

Oba muži původně figurovali mezi 31 lidmi obžalovanými v hlavní větvi metanolové kauzy. Krajský soud ale jejich případy původně poslal k okresnímu soudu. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli už dříve odsouzeni na doživotí, hlavní distributor Vacula přijal patnáctiletý trest.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související