Soud rozhodl. Jaroslav Dobeš alias guru Jára dostal za znásilnění 7,5 roku

26. leden 2018 14:10

Zlínský soud potrestal zakladatele esoterické školy Jaroslava Dobeše za znásilnění 7,5 lety vězení. Jeho kolegyně Barbora Plášková dostala také 7,5 roku.

Soudkyně Iveta Šperlichová tak potvrdila jejich obvinění ze znásilnění. První trest z roku 2014 zrušil olomoucký Vrchní soud.

Jaroslav Dobeš podle rozsudku za asistence Barbory Pláškové znásilnil nejméně šest žen, které navštěvovaly jeho ezoterickou školu.

Čekají na FilipÍnách

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se k němu nevyjádřila, obhájce Dobeše se odvolal, obhájce Pláškové si ponechal lhůtu na podání odvolání.

V květnu 2015 byli Dobeš i Plášková zadrženi na Filipínách, kde jsou umístěni v detenčním zařízení. Filipínské úřady sice oběma zamítly žádost o azyl, oba se však odvolali.

U soudu dnes vypovídaly ženy, které se účastnily takzvaného "odháčkování". Při něm je měl Dobeš podle obžaloby prostřednictvím krátké soulože zbavit háčků, které v nich údajně zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly jim žít plnohodnotný život.

Objevila se posttraumatická porucha

Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky podle spisu většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení. Poté se nečekaně objevil Dobeš a se ženami souložil. To je mělo zbavit háčků. Klientky školy však o metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci seminářů.

Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Některé dobrovolně, jiné nikoli.

Spustit audio

Související