Policisté z Uherského Hradiště přivázali opilou ženu v cele. Soud jim uložil podmíněný trest

23. leden 2018 17:30

Zlínská pobočka brněnského krajského soudu dnes v odvolacím řízení potvrdila podmíněné tresty třem policistům, kteří předloni v Uherském Hradišti přivázali opilou výtržnici v cele k mříži.

Odvolací soud potvrdil výši trestů, které nad policisty vynesl uherskohradišťský okresní soud loni v dubnu.

Soudce uložil Ondřeji Paškovi s Jakubem Vychodilem roční trest podmíněně odložený na jeden rok, Miroslavu Vaňkovi rok a půl s odkladem na dva roky. Soud uznal trojici vinnou ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka i z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby.

Podle obžaloby Vychodil, Paška a Vaněk ženu v únoru 2016 zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře. Převoz na policejní služebnu ženu, která nadýchala 2,11 promile alkoholu, neuklidnil. Videozáznamy ukázaly, že kopala do dveří na chodbě a vulgárně urážela policisty.

Státní zástupce Leo Foltýn v obžalobě uvedl, že na služebně proto na 11 minut policisté ženu připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím. „Jejich zákrok byl nepřiměřený. Nešlo sice o mučení nebo kruté nelidské zacházení, vůči zadržené se ale policisté dopustili ponižujícího jednání. Postupovali v rozporu se zákonem i morálními zásadami,“ uvedl státní zástupce Foltýn.

Po vyhotovení a doručení zúčastněným stranám nabude rozsudek právní moci. Muži však mají možnost využít mimořádný opravný prostředek v podobě dovolání, řekla dnes ČTK mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

Vychodil už u policie nepracuje, druzí dva byli zproštěni výkonu služby. "Dopustili se úmyslného trestného činu, proto budou propuštěni. Jiná varianta není," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související