Uherskohradišťská policie má staronového ředitele. O návratu Šabršuly rozhodl soud

5. leden 2018 12:15

Kvůli podezření z řízení v opilosti byl Bronislav Šabršula v roce 2014 postaven mimo službu a později převelen do Prahy. Podle soudu se ale podezření neprokázalo.

Krajská policejní mluvčí Lenka Javorková uvedla, že Šabršula ve funkci vedoucího územního odboru nahradil Václava Karkošku, který byl vedením policie v Uherském Hradišti pověřen loni 1. prosince.

Policisté našli Šabršulu v dubnu 2014 spícího za volantem v luhačovické části Polichno. Šabršula popřel, že vůz odstavený částečně v silnici řídil, dechovou zkoušku i krevní testy na alkohol odmítl.

Policisté ho našli v autě poté, co je svědek upozornil na kličkující auto. Navíc na něm bylo uražené venkovní zpětné zrcátko na straně řidiče.

Soud uvěřil Šabršulově verzi

Šabršula ale tvrdil, že byl jen spolujezdcem a že auto řídila žena, jemu blízká osoba. Uvedl, že se s ženou nepohodl. Řidička podle něj pak vozidlo zastavila a odešla. Šabršula tvrdil, že si na místo řidiče přesedl poté, když zjistil, že automobil má rozbité zrcátko.

Podle rozhodnutí Krajského soudu v Brně se tuto verzi nepodařilo vyvrátit. Šabršula dosud pracoval jako rada Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia ČR. Za to, že musel nastoupit na hůře placenou pozici, chce vysoudit finanční náhradu.

Podle serveru irozhlas.cz chtěli letos v prosinci v Praze Šabršulu zkontrolovat, zda v práci nepije. Místo testu však Šabršula kontrolory uvěznil v chodbě a odešel.

Policista figuruje i v kauze nahrávek

Šabršula figuruje i v kauze nahrávek Andreje Babiše (ANO).

Bývalý novinář MF Dnes Marek Přibil s předsedou hnutí ANO mluvil na nahrávce zveřejněné twitterovým účtem Julius Šuman o kompromitujícím materiálu proti tehdejšímu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Ten se na žádost spolustraníků setkal právě se Šabršulou s tím, že se chce stát krajským ředitelem.

Spustit audio

Související