Případ Jaroslava Dobeše alias guru Járy je znovu před soudem. Obžalovaný jej sleduje z Filipín

23. leden 2018 14:15

Krajský soud ve Zlíně začal znovu projednávat případ Jaroslava Dobeše alias guru Járy a jeho pomocnice Barbory Pláškové. Kauzu do Zlína vrátil olomoucký Vrchní soud.

Obžalovaní nejsou u soudu přítomní, protože jsou už dva a půl roku v detenčním zařízení na Filipínách.

Soudkyně Iveta Šperlichová vyloučila z jednání veřejnost, naplánovala totiž výslech některých svědkyň a poškozených žen.

Obvinění ze znásilnění

S neveřejným jednáním souhlasila státní zástupkyně, protože podle ní před soudem stanou ženy s újmou v sexuální oblasti. Naopak obhájci obžalovaných s vyloučením veřejnosti nesouhlasili. Podle nich má mít veřejnost kontrolu nad řízením.

Jaroslav Dobeš podle obžaloby znásilňoval studentky své ezoterické školy. Školení pořádal na několika místech, například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku. Tvrdil, že za problémy žen můžou háčky, které v nich zanechali předchozí sexuální partneři.

Podle obžaloby ženy a dívky pak na seminářích takzvaně odháčkovával sexuálním aktem. Odháčkováním podle spisu prošlo asi 350 žen. Některé z nich dobrovolně, jiné ne a podle státní zástupkyně dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Čekaní na Filipinách

Krajský soud v roce 2014 uložil Dobešovi trest 10 let a asistentce Pláškové 9,5 roku. O rok později ale olomoucký vrchní soud trest zrušil.

Stíhaná dvojice je v detenčním zařízení filipínského imigračního úřadu. Filipínské úřady Dobešovi s Pláškovou zamítly žádost o udělení azylu, oba se však proti jejich rozhodnutí odvolali. Filipínské orgány ve věci prozatím znovu nerozhodly.

Spustit audio

Související