Smlouvu s projektantem nové nemocnice dosluhující hejtman Jiří Čunek nepodepíše

2. listopad 2020 15:58

Stávající hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL nepodepíše smlovu s projektantem nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Na návrh radního Jiřího Sukopa z hnutí ANO o tom dnes jednala krajská Rada.

Radní Zlínského kraje dnes přijali usnesení, aby hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) neuzavíral smlouvu s vítězem veřejné zakázky na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Rozhodne o tom až nová krajská reprezentace. Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva bude v úterý 10. listopadu.

„Kraj však bude muset smlouvu podepsat, nepodepsat by bylo nezákonné,“ dodal Jiří Čunek.

Čtěte také

Za vítěze zakázky, do které se přihlásily dvě firmy, vybrali krajští radní sdružení "Nová nemocnice - Zlín" za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Před dvěma týdny předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad, který proces výběru projektanta napadal. Již dříve antimonopolní úřad rozhodl, že soutěž je v pořádku. Odcházející hejtman tak mohl soutěž na projektanta podepsat.

Zástupci vznikající nové krajské koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, kteří jsou proti nové nemocnici, však Čunka opětovně vyzvali, aby smlouvu nepodepisoval. Čunek v reakci na to uvedl, že věc předá právníkům a počká na jejich právní názor, dnes se jím radní zabývali.

"Závěr právníků byl jasný, existují tři důvody, pro které není možné smlouvu podepsat, ani jeden není možné nyní použít. Nepodepsat smlouvu je nezákonné," uvedl Čunek. Smlouva je však podle něj připravená tak, že dává kraji velký manévrovací prostor, například nemusí požadovat po dodavateli celé dílo. Podle Čunka se kraj také kvůli epidemii koronaviru připravil například na možnost, že by neměl peníze.

Nová nemocnice byla hlavním tématem krajských voleb a v odporu proti ní se shodli zástupci nově vznikající koalice. Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD již 16. října podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem má být Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v zastupitelstvu 24 z celkových 45 mandátů.

 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související