Smažené kosmatice. Květy černého bezu v těstíčku naslano i nasladko

Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni. To je letitá pravda našich předků. Proto nabízíme starý recept, který je dobře si alespoň jednou za sezónu připravit. Kosmatice podáváme jako slané, ale jsou výborné také jako dezert, posypané moučkovým cukem nebo polité sirupem.

Ingredience
  • 6 květů černého bezu (s malou stopkou)
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • ½ kávové lžičky soli
  • olej na smažení

Květy černého bezu opláchneme ve studené vodě, necháme je okapat a ještě je osušíme v papírové utěrce. Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme olej a metlou našleháme. Pak přidáme mléko, mouku, sůl a vše dobře promícháme. Vznikne hustě tekoucí těstíčko. Osušené květy černého bezu ponoříme do těstíčka tak, aby se celé těstem namočily. Je lepší ponechat na květech kousek stopky, která nám usnadní práci, poslouží jako malé držátko. Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách do zlatavého zbarvení.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a kompot.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.