Vařený květák s osmaženou strouhankou. Připravte si pestrý talíř
Vařený květák s osmaženou strouhankou se podával téměř v celém Rakousko – Uhersku. Někdy jako příloha, jindy jako samostatný pokrm. Květák, zejména vařený v páře, je velkou delikatesou.
- 1 větší květák
- 100 g másla
- 120 g strouhanky
- 600 g na másle podušené zeleniny
- čerstvá zelenina (rajčata, papriky, salátová okurka, polníček,...)
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 4 plátky šunky
- 10 nových brambor
- petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené bylinky
- sůl
Květák zbavíme velkých a poškozených listů, menší a neporušené můžeme zachovat. Poté květák očistíme, omyjeme a ve slané vodě nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu. Posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou a obložíme podušenou zeleninou, půlkami vařených vajec, kornoutky ze šunky a ve slupce vařenými bramborami. Ty podélně rozkrojíme a posypeme najemno nakrájenými zvolenými bylinkami. Vhodně doplníme čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty. Podáváme jako lehký samostatný pokrm.
Servírovat můžeme každému zvlášť na talíř anebo v míse, z které si každý odebere svoji porci.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.