Znojemská hovězí pečeně. Někdejší klasika restaurací a hospod
V receptu hraje roli trochu nostalgie, ale je stále živý a pokrm výborný.
- 1 kg zadního hovězího masa
- 100 g sádla
- 2 velké cibule
- 50 g slaniny
- 3 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- 4 kyselé okurky (podle chuti může být i více)
Maso seřízneme na podlouhlý šál, otřeme vlhkým ubrouskem a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme nejméně hodinu v chladu proležet. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a na tomto základu připravené maso rychle ze všech stran opečeme. Pak zalijeme trochou vařící vody a pod pokličkou dusíme v troubě do měkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme vařící vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, trochu osmažíme a zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby byla šťáva řídká. Pak zvolna vaříme tak dlouho, až se začne houstnoucí šťáva oddělovat od tuku. Potom šťávu přecedíme a převaříme. Maso porcujeme přes vlákna, přeléváme šťávou a sypeme na plátky nakrájenou kyselou okurkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo houskové knedlíky.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.