Lišácká hovězí pečeně. Něco pro milovníky hub a masa

Prý rostou! A lišek je podle slov některých houbařů celkem dostatek. V tomto receptu si v kuchyni pohrajeme s přípravou delší dobu, ale výsledek stojí za to.

Ingredience
  • 1 kg hovězího masa (květová špička, roštěnec, hrudí vcelku)
  • 1 velká cibule
  • 50 g  slaniny
  • sádlo na opékání
  • 2 x 30 g másla
  • divoké koření (10 kuliček  pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
  • 500 g čerstvých lišek
  • 50 g slaniny
  • špetka kmínu, sůl, mletý pepř
  • cca 400 ml silného vývaru
  • petrželka
  • několik lžic tmavé jíšky

Očištěné a případně odblaněné maso protkneme klínky slaniny, je–li potřeba, tak ho svážeme provázkem do vzhledného tvaru. Takto připravené maso prudce opečeme ze všech stran v rozpáleném sádle. Pak ho vyjmeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme a do světle hněda ji opečeme ve výpeku. Pak zpět vložíme maso, podlijeme vývarem a v troubě pod poklicí dusíme do měkka. To trvá podle druhu použitého masa cca 2 – 3 hodiny. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky o síle cca 1 cm. Z výpeku vyjmeme koření a šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme. Podle uvážení můžeme zahustit tmavou jíškou a vývarem doplníme na požadované množství a hustotu. Zjemníme máslem a chvíli povaříme.

Druhou část slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Pak přidáme očištěné lišky. Větší nakrájíme na menší kousky, malé můžeme ponechat vcelku. Osolíme, okořeníme malým množstvím kmínu a mletým pepřem a pod poklicí dusíme do měkka. Vzniklou tekutiny vydusíme. Na závěr přidáme malý kousek másla a vmícháme nakrájenou petrželku.

Nakrájenou pečeni přelijeme šťávou, a na každou porci navršíme podušené lišky.

Příloha: dušená rýže, jemný žemlový knedlík, brambory v různých úpravách, těstoviny, zeleninové saláty.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko