Lišácká hovězí pečeně. Něco pro milovníky hub a masa
Prý rostou! A lišek je podle slov některých houbařů celkem dostatek. V tomto receptu si v kuchyni pohrajeme s přípravou delší dobu, ale výsledek stojí za to.
- 1 kg hovězího masa (květová špička, roštěnec, hrudí vcelku)
- 1 velká cibule
- 50 g slaniny
- sádlo na opékání
- 2 x 30 g másla
- divoké koření (10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
- 500 g čerstvých lišek
- 50 g slaniny
- špetka kmínu, sůl, mletý pepř
- cca 400 ml silného vývaru
- petrželka
- několik lžic tmavé jíšky
Očištěné a případně odblaněné maso protkneme klínky slaniny, je–li potřeba, tak ho svážeme provázkem do vzhledného tvaru. Takto připravené maso prudce opečeme ze všech stran v rozpáleném sádle. Pak ho vyjmeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme a do světle hněda ji opečeme ve výpeku. Pak zpět vložíme maso, podlijeme vývarem a v troubě pod poklicí dusíme do měkka. To trvá podle druhu použitého masa cca 2 – 3 hodiny. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky o síle cca 1 cm. Z výpeku vyjmeme koření a šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme. Podle uvážení můžeme zahustit tmavou jíškou a vývarem doplníme na požadované množství a hustotu. Zjemníme máslem a chvíli povaříme.
Druhou část slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Pak přidáme očištěné lišky. Větší nakrájíme na menší kousky, malé můžeme ponechat vcelku. Osolíme, okořeníme malým množstvím kmínu a mletým pepřem a pod poklicí dusíme do měkka. Vzniklou tekutiny vydusíme. Na závěr přidáme malý kousek másla a vmícháme nakrájenou petrželku.
Nakrájenou pečeni přelijeme šťávou, a na každou porci navršíme podušené lišky.
Příloha: dušená rýže, jemný žemlový knedlík, brambory v různých úpravách, těstoviny, zeleninové saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.