Králičí stehna na smetaně. Maso se před pečením marinuje ve vinném nálevu
Podle tohoto receptu můžeme připravit i jiné druhy masa, jen musíme přizpůsobit dobu marinace a dušení. Vepřové maso budeme marinovat déle, třeba i několik dní a také nebude tak rychle měkké. Takto lze připravit i maso jehněčí či skopové a dokonce i kuřecí.
- 4 ks králičích stehen
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 250 ml smetany
- event. několik lžic máslové jíšky
- sůl
- Na nálev: 200 ml bílého vína
- 100 ml vinného octa
- 200 g kořenové zeleniny
- tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Všechny uvedené suroviny na nálev svaříme. Hotový nálev necháme vychladnout a studeným přelijeme připravené maso, které necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, uležet. V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso se zeleninou z nálevu, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby poléváme vypečenou šťávou a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou. Podáváme s brusinkovým kompotem.
Příloha: kynutý nebo houskový knedlík
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.