Králičí stehna na smetaně. Maso se před pečením marinuje ve vinném nálevu

Podle tohoto receptu můžeme připravit i jiné druhy masa, jen musíme přizpůsobit dobu marinace a dušení. Vepřové maso budeme marinovat déle, třeba i několik dní a také nebude tak rychle měkké. Takto lze připravit i maso jehněčí či skopové a dokonce i kuřecí.

Ingredience
  • 4 ks králičích stehen
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 250 ml smetany
  • event. několik lžic máslové jíšky
  • sůl
  • Na nálev: 200 ml bílého vína
  • 100 ml vinného octa
  • 200 g kořenové zeleniny
  • tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

Všechny uvedené suroviny na nálev svaříme. Hotový nálev necháme vychladnout a studeným přelijeme připravené maso, které necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, uležet. V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso se zeleninou z nálevu, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby poléváme vypečenou šťávou a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou. Podáváme s brusinkovým kompotem.

Příloha: kynutý nebo houskový knedlík

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko