Karotka s máslovou omáčkou a mandlemi. Oblíbené jídlo Vlasty Buriana

Jedná se o opravdovou rychlovku, ale nesmírně dobrou a zdravou. Mrkev nebo karotku připravujeme převážně jako dušený pokrm s masem nebo s hráškem, leckdy jen jako přílohu.

Ingredience
  • 500g  mladé karotky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 80 g čerstvého másla
  • 45 g hladké mouky
  • 50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
  • cukr
  • citrónová šťáva
  • sůl

Vypranou, očištěnou a nati zbavenou karotku uvaříme v páře do měkka.

Do rendlíku nalijeme zeleninový vývar a přivedeme ho k varu. Máslo utřeme s moukou a zahustíme jím vývar. Podle chuti dosolíme, osladíme a pro výraznější chuť můžeme přidat trochu citrónové šťávy. Krátce povaříme a nakonec do omáčky přidáme nahrubo nasekané oloupané a opražené mandle.

Karotku přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod s bramborem nebo jako přílohu k vařenému masu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko