Rychlík Chopin nezastaví, RegioJet nevyjede ze Starého Města. Dostupnost Zlínska se zhorší

8. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Ukončení zastávek jediného nočního rychlíku Chopin, rušení linek soukromých dopravců do Prahy, autobusy místo vlaků do Vlárského průsmyku a více přímých spojů mezi Kroměříží a Zlínem. To vše od neděle přináší nový jízdní řád.

Redukce linek se dotkne soukromých dopravců. RegioJet končí s vlaky ze Starého Města do Prahy a sníží počet autobusů mezi Zlínem a Brnem. Leo Express zase zruší železniční linku ze Starého Města do Přerova. Majitel RegioJetu Radim Jančura ukončení linek ze Starého Města zdůvodnil neférovou podporou Českých drah.

Zastávku rychlíku Chopin v Otrokovicích dotoval kraj, nové jednání s Českými drahami už ale úspěšné nebylo. Podle mluvčí drah Moniky Bezuchové je důvodem pro ukončení zastávek v Otrokovicích a Přerově malý zájem cestujících a také časté krádeže ve vlaku.

Změny v jízdních řádech se dotknou i dalších linek. Autobusy místo většiny vlaků budou od neděle jezdit mezi Brumovem - Bylnicí a Vlárským průsmykem na Zlínsku. České dráhy zastaví provoz pěti párů vlaků. Důvodem je nízká vytíženost.

Autobusy pojedou podle podobných jízdních řádů jako vlaky. Zachované zůstanou pouze dva páteční a dva nedělní spoje, a to kvůli slovenským studentům, kteří cestují do školy v Brně nebo zpátky domů.

Osobní vlaky ze Slovácka budou končit v Uherském Hradišti místo Uherského Brodu. "Náhradou za tyto vlaky do stanice Uherský Brod je prodloužení stávajících vlaků, které končily ve stanici Kunovice. Byly také zrušeny vlaky mezi stanicemi Bylnice a Vlárský průsmyk vyjma jednoho páru vlaků v pátek a v neděli," uvedla Bezuchová.

Nový jízdní řád také přinese cestujícím více přímých spojů na trati z Kroměříže do Zlína a dále do Vizovic. Dráhy obnoví také spěšné vlaky vyjíždějící a končící ve stanici Staré Město u Uherského Hradiště.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio