Rychlé šípy baví diváky Slováckého divadla už 20 let

Slovácké divadlo si dnes připomnělo 20 let od premiéry komedie Rychlé šípy. Kulaté výročí oslavili další reprízou tohoto úspěšného představení.

Na oslavu měl přijet i šestadevadesátiletý Jindřich Hojer, podle kterého Jaroslav Foglar napsal jednu z postav. Bývalý pedagog, chemik a skaut viděl hru už devětkrát, tentokrát se však ze zdravotních důvodů musel omluvit. Divadelníkům ale prostřednictvím Českého rozhlasu poslal vzkaz.

Hra v režii Roberta Bellana je co do počtu repríz i délky uvádění nejúspěšnějším představením divadla, které si letos připomíná 75 let své existence. Ve všech představeních se objevili dva herci – David Vacke a také představitel Dlouhého bidla Josef Kubáník.

„Rychlé šípy jsme zkoušeli ve volném čase jen pro vlastní potěšení a nikoho z nás nenapadlo, že jsme u něčeho výjimečného. Dnes mají Rychlé šípy za sebou 513 repríz. Hráli jsme je na hradě, v Národním divadle, v cirkusovém šapitó i ve sportovní hale a vidělo je téměř 150 tisíc diváků,“ prozradil Josef Kubáník.

V říjnu budou Rychlé šípy na programu ještě ve středu 7. 10. v 17 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.