Rozmezí čtyř CHKO, stálý betlém i úchvatné skály. To je Horní Lideč a její okolí

Milujete přírodu a její úžasné výtvory? Krásné výhledy či v zimě ledopády? Zajímavé železniční stanice a viadukty? Nebo byste chtěli kdykoliv během roku vidět ručně vyřezávaný mechanický betlém? Pak rozhodněte vyrazte do Horní Lidče. 

Horní Lideč se nachází na významné železniční i dopravní křižovatce do tří směrů – Vsetín, Brumov-Bylnice a Púchov, a prochází skrz ni tedy i významný železniční koridor, po němž jezdí kupříkladu rychlíky mezi Prahou a Žilinou. Pokud byste se rozhodli využít dopravy po kolejích, pak vystoupíte na jedné z vůbec nejmenších rychlíkových stanic s mezinárodním provozem v Česku. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Stejně tak ale pochopitelně můžete do obce v československém pohraničí vyrazit autobusem či vlastním automobilem. A nejen, že Horní Lideč leží u pomyslné čáry rozdělující Česko a Slovensko, ale nachází v unikátní lokalitě, kde se takřka dotýkají hned čtyři chráněné krajinné oblasti – severně Beskydy, na slovenské straně Kysuce, jižně Bílé Karpaty a jihozápadně Biele Karpaty. 

Další velkou místní zajímavostí je jedinečný betlém, jenž není vystaven na obdiv jen během adventu, ale po celý rok. Vytvořili jej čeští a slovenští řezbáři a obsahuje dřevořezby kolem stovky turistických lákadel Zlínského i Trenčínského kraje. K tomu je v celém betlému asi 220 figurek, z nichž se zhruba třetina dokonce mechanicky pohybuje. Navíc na místě díky moderní audiovizuální technice můžete zhlédnout úchvatné projekce. 

Horní Lideč - betlém

K návštěvě betléma budete dle míry zaujetí potřebovat asi hodinu až hodinu a půl, následně se za příznivého počasí můžete vydat po žlutých značkách skrze dva viadukty, louky a pastviny nahoru do obce Pulčín. U ní se nachází nádherné skály, zřícenina hradu i krásné výhledy do krajiny. V zimě se  ve skalách vytvářejí ledopády. Trasa od betléma k Pulčínským skalám je dlouhá asi 7,5 kilometru, přičemž se následně můžete rozhodnout sejít do Francovy Lhoty, Lidečka nebo zpátky do Horní Lidče.

Lokace: Vsetínsko
Náročnost: středně náročná
Délka trasy: 15 km (z Horní Lidče ke skalám a zpět, možnost upravit dle vlastních preferencí)
Vhodné pro rodiny se staršími dětmi

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.