Putování valašskou krajinou od Horní přes Prostřední až po Dolní Bečvu. Je to kraj s tisící hvězdami na obloze a chráněnou přírodou

6. září 2018

Horní, Prostřední a Dolní Bečva jsou obce na Vsetínsku a leží v povodí řeky Bečvy, vlastně jejího přítoku nazvaného Rožnovská Bečva.

Řeka vzniká spojením zmíněné Rožnovské Bečvy a Vsetínské Bečvy.

Obě pramení vysoko v horách Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Rožnovská v nadmořské výšce 940 metrů a Vsetínská 910 metrů nad mořem, obě se potkávají ve Valašském Meziříčí a dál od soutoku už teče Bečva. Výškové údaje uvádím proto, abyste měli představu, v které části nádherné valašské přírody řeka pramení, a zároveň přiznávám, že díky těmto informacím jsem si konečně udělala jasno o rozmístění obcí Horní, Prostřední a Dolní Bečva v krajině.

Bečva po valašsku bečí a je největší štěrkonosná řeka v Česku

Bečva ve Vsetíně

Řeka je největším levostranným přítokem Moravy, můžete ji sjíždět na raftech, když jsou pro to podmínky, nebo kolem ní projíždět na kole. 

Je dobré to vědět, abyste v horách nebloudili. Vzdálenost mezi vesnicemi není sice velká, ale třeba k pramenům Bečvy je to nejblíže z obce Horní Bečvy.

Ta je, jak už název napovídá, nejvýše položenou obcí na řece. Je to malebná a taky dost rozlehlá horská vesnice a leží na obou březích horního toku Rožnovské Bečvy. Řeka je v tomto místě pomyslnou dělicí čarou mezi Vsetínskými vrchy a Beskydami. Obec je vyhledávaným turistickým střediskem. Údajně je v ní přes pět stovek soukromých chat. Většinou jsou to typické valašské dřevěnice a velmi dobře zapadnou do krajiny.

Turisty přitahuje možnost celoročního vyžití. Horní Bečva má ještě jednu raritu, je v území Beskydské oblasti tmavé oblohy. To znamená, že díky nízké úrovni světleného znečištění je na obloze pouhým okem vidět až několik tisíc hvězd. Takových rezervací je na celém světě asi čtyřicet a z toho tři jsou v České republice. Kromě této výjimečnosti jsou v Horní Bečvě i významné přírodní památky s množstvím vzácných druhů rostlin.

Tři kilometry od Horní Bečvy směrem na Rožnov pod Radhoštěm je Prostřední Bečva.  Nejvyšší místo v centru vesnice je 430 metrů nad mořem. V Horní Bečvě byl nejvyšší bod 505 metrů nad mořem. Prostřední Bečva je součástí Národní přírodní rezervace Kněhyně – Čertův mlýn. Rezervací vede naučná stezka a k Čertovu mlýnu je to dost do kopce, jeho vrchol je v nadmořské výšce 1206 metrů.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Do katastru obce patří i známé horské sedlo Pustevny. Prostřední Bečva je jedním z nejvýznamnějších rekreačních středisek v Beskydech. Návštěvníky nejvíce láká areál Pusteven s unikátními dřevěnicemi, které byly postaveny na přelomu 19. a 20. století podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Jejich soubor bude zřejmě už příští rok zase kompletní. Na jaře by měla být dokončena obnova vyhořelé chaty Libušín.

Zbývá poslední obec Dolní Bečva, v jejím středu byla naměřena nadmořská výška 427 metrů, ovšem obydlené osady jsou údajně až ve výšce osm set metrů nad mořem. No, klobouk dolů před odvahou lidí, kteří tam žijí, obzvlášť v zimě to musí být dobrodružné bydlení.

Z Dolní Bečvy vede turistická stezka na Radhošť, kde je centrem pozornosti socha pohanského boha Radegasta, kaple svatého Cyrila a Metoděje i sousoší věrozvěstů. Oblíbené jsou stezky na Černou horu, Mešný, Kamennou či Kyčeru. A řeka Rožnovská Bečva? Tvoří jižní hranici obce a k soutoku ve Valašském Meziříčí jí zbývají poslední kilometry.

Region kolem řeky Bečvy, ať už Rožnovské, Vsetínské nebo hlavního toku, je napěchovaný

přírodními památkami, turistickými a cyklistickými stezkami. Víte, že po cyklistických trasách se dá dojet až k Dunaji?

 

Spustit audio

Související