První v Česku a jediní za rok ve světě. Zlínská zoo odchovala dvojzoborožce indického

Zlínská zoologická zahrada má další unikátní chovatelský úspěch. Podařilo se jí odchovat dvojzoborožce indického.

Ve Zlíně jsou tak první  zoologickou zahradou v Česku, kde se takový odchov podařil. „O mimořádnosti svědčí i skutečnost, že za uplynulých 12 měsíců se ve světových zoo neodchovalo žádné mládě,“ uvedla mluvčí zlínské zahrady Romana Bujáčková.

Dvojzoborožce je podle ní možné vidět ve dvou desítkách evropských zahrad. "Za posledních deset let se však podařilo pouze několik úspěšných odchovů, například v zoo Stuttgart nebo Walsrode. Malý dvojzoborožec se ve zlínské zoo vylíhnul 20. března," uvedla mluvčí.

Zlínská zoo chová dvojzoborožce indické od roku 2010, sestavit vhodný chovný pár je náročné. "Zoborožci jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají na celý život. Dát dohromady kompatibilní pár tak může být 'běh na dlouhou trať'. Velmi často se totiž u nich projevuje vzájemná agresivita," uvedl zoolog Václav Štraub.

 

Dvojzoborožec indický je největší zástupce čeledi zoborožcovitých. Obývá tropické pralesy v Indii, na Sumatře, v Indonésii a na Malajském poloostrově. Ve volné přírodě se jeho početní stavy rok od roku snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a lov.

 

První oplozené vejce zaznamenali chovatelé ve zlínské zoo již v roce 2014. Pár zahnízdil i v následujících letech, dokonce se vylíhla mláďata. Přestože o ně samice zpočátku pečovala, mláďata po několika dnech uhynula. "Proto jsme do hnízdní budky, vnitřní ubikace a venkovní voliéry umístili kamery, abychom mohli chování dvojzoborožců sledovat," uvedl Štraub.

Samice letos snesla dvě vejce, chovatelé je po měsíci odebrali a dali do líhně. Jedno vejce bylo oplozené a mládě se vylíhlo.

Krmení dvojzoborožce indického

"Více jak 20 dnů byl malý dvojzoborožec slepý, to pro nás znamenalo daleko jednodušší péči. Nemuseli jsme k němu vstupovat v převleku a s maskou na obličeji, pouze jsme zajistili ticho v odchovné místnosti. Jakmile však otevřel oči, krmení probíhalo vždy v převleku a s pomocí loutky imitující hlavu dospělého ptáka," řekl Štraub, podle kterého chovatelé chtějí zabránit fixaci mláděte na lidi a lidské hlasy.

Mládě nyní dostává několikrát denně malé myši, hmyz, ovoce a granule, obývá již stejnou ubikaci jako dospělí ptáci.

Zlínská zoo chová deset druhů zoborožců, šest druhů se podařilo rozmnožit. "Zoborožci patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to znamená roky a roky úsilí. Jsem skutečně pyšný na náš tým chovatelů, kteří nejenom u zoborožců dosahují skvělých úspěchů," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Související