Barevné automaty zachraňují přírodu. Zlínská zoologická zahrada zahájila unikátní projekt

Návštěvníci zahrady ve Zlíně mohou rozhodnout, který projekt na ochranu zvířat ve volné přírodě podpoří.

Zlínská zoologická zahrada tak zahájila projekt nazvaný 4Nature.

Zahrada tak nainstalovala barevné pokladničky, mají výraznou grafiku, cinkají, blikají.

"Možná působí trochu pouťově, ale zkušenosti jsou takové, že zájem lidí přitahují právě výrazné a trochu bláznivé věci. Nejzajímavější bude cesta žetonu od vhození až do sběrné nádoby. Trasa, kterou lze sledovat přes částečně průhlednou stěnu, není předem daná. Vždy je to dílo náhody, kudy se žeton v labyrintu cest vydá," uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Lidé si mohou zvolit projekt

U vchodu do zoo si tak lidé zvolí konkrétní pokladničku pro daný projekt a vhodí do ní žetony získané za nákup vstupenky.

Nový domov pro slony se už staví. Karibuni ve zlínské zoologické zahradě bude unikátní

Letecký záběr na stavbu Karibuni

V zoologické zahradě Zlín Lešná začali s výstavbou prvního ze dvou výběhů pro slony.

Návštěvníci mohou formou veřejné sbírky podpořit tři ochranářské projekty, jeden z nich se týká saoly v Laosu. "Saola je kriticky ohrožený druh kopytníka a jeden z nejohroženějších velkých savců na světě. Její objevení ve Vietnamu v roce 1992 patří k nejpřekvapivějším zoologickým objevům 20. století," uvedla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Saolu ohrožují pytláci, peníze ze sbírky budou použity na nákup vybavení pro členy hlídky a pokrytí jejich nákladů. Na Sumatře peníze pomohou australské ochranářské organizaci SIES, která chrání slony indické, orangutany sumaterské a pižmovky bělokřídlé. V Ekvádoru chce zlínská zoo podpořit výstavbu a provoz záchranného centra, které vzniká při jedné zoo v této jihoamerické zemi.

Vstupné s příspěvkem nebo bez něj

Projekt 4Nature nahradil dosavadní projekt "Koruna ze vstupného", který fungoval od roku 2014. Koruna za každého návštěvníka putovala na ochranářské projekty.

Loni zahradu navštívilo přes 630 000 lidí, zahrada v dřívějších letech podpořila například projekty v Nigérii, Laosu či Jihoafrické republice.

Při novém systému se návštěvník rozhodne, jestli chce zaplatit vstupné s příspěvkem na ochranu přírody, nebo bez něj. Příspěvek činí dvě koruny, když ho návštěvník zaplatí, dostane dva žetony.

autor: rv

Související