Ve zlínské zoologické zahradě jsou vzácní netopýři. Objevili je před rekonstrukci střechy

29. leden 2018

Podkroví zámku v zoologické zahradě Lešná u Zlína a jeho okolí obývá osm druhů přísně chráněných netopýrů.

Výskyt létajících savců mapovali přírodovědci kvůli plánované rekonstrukci střechy.

Podle vedoucího výzkumu Evžena Tošenovského je nejvýznamnější skupinou letní kolonie kriticky ohroženého vrápence malého.

Samice s mláďaty

Úkryty v zámku využívá zhruba 20 samic s mláďaty. „Skupina využívá úkryty evidentně dlouhodobě, má na ně velmi pevnou vazbu. Každoročně zde přivádějí na svět svá mláďata," uvedl Tošenovský.

Pod střechou nebo v těsném okolí zámku vědci objevili také netopýry ušaté, hvízdavé nebo vodní. Všichni patří k silně ohroženým druhům.

Výjimečné obyvatele zámku Lešná zlínská zoo blíže představí během podzimní Noci pro netopýry. Návštěvníci se mohou těšit nejen na zajímavé povídání, ale také na sledování lovících netopýrů pomocí zmiňovaného detektoru.

Všechny druhy jsou chráněnné

V České republice žije 27 druhů netopýrů. Tvoří tak nejpočetnější skupinu našich savců. Všechny druhy jsou přísně chráněné.

Zlínskou zoologickou zahradu loni navštívilo 630 320 lidí, jde o třetí nejvyšší návštěvnost v sedmdesátileté historii zahrady. Již sedmým rokem je zlínská zoo po pražské zahradě druhou nejvyhledávanější zoo v Česku.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související