Zlínská zoo je světová špička v odchovu supů. Z Lešné míří ptáci do Bulharska

22. prosinec 2017

Zlínská zoologická zahrada poslala čtyři supy bělohlavé do Bulharska. Zlín se do projektu návratu supů do volné přírody v Bulharsku zapojil v roce 2009. V pohoří Stara Planina zatím zlínská zoo vypustila devět supů bělohlavých.

Všichni čtyři supi budou nejprve umístěni do aklimatizační voliéry, zhruba po půl roce pak budou vypuštěni v bulharském pohoří Stará Planina.

Do společného projektu španělských a bulharských ochranářů Green Balkans zlínská zoo vstoupila v roce 2009. K vypuštění do volné přírody odeslala všech devět supů bělohlavých, které se od roku 2009 podařilo doposud odchovat.

ZOO Zlín v současnosti patří mezi nejúspěšnější chovatele supů v evropském i světovém měřítku. Navíc je jednou z mála zoo, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči.

„Letošní rok považujeme v chovu supů opravdu za mimořádný. Ze sedmi druhů chovaných supů jsme poprvé v historii v jednom roce úspěšně rozmnožili hned pět druhů,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Za největší úspěch zlínští chovatelé považují první mládě supa himálajského, opětovný odchov supa mrchožravého a hnědého a také dvě mláďata supů Rüppellových.

Supi patří k nejohroženějším druhům ptáků na světě. Používání veterinárního přípravku diclofenac pro léčení zánětů u dobytka mělo katastrofický vliv na tři druhy asijských supů, jejich počty poklesly o 99 %.

Zákaz tohoto léčiva přispěl k stabilizaci populace, návrat na původní stavy je však velmi pozvolný. V Africe je ohroženo 7 z 11 druhů supů. Hlavní příčinou jsou záměrné otravy mršin pytláky a používaní pesticidů v zemědělství.

Zoologická zahrada ve Zlíně posílá supy do Bulharska
autoři: Tomáš Fránek , pes

Související