První oběti koronavirové krize v kultuře: Slovácké divadlo v Uherském Hradišti propouští herce a ruší chystaná představení

Koronavirová krize tvrdě dopadla na Slovácké divadlo v Uherském Hradiště. Kvůli úsporným opatřením ukončí divadlo zaměstnanecký poměr sedmi hercům. Propuštěným hercům divadlo nabídlo spolupráci na licenční smlouvu. Divadlo ruší také třetinu chystaných inscenací pro příští 2 roky.

Kvůli koronavirové krizi Slovácké divadlo přišlo o více než třetinu rozpočtu z tržeb. Jeho vedení se proto rozhodovalo, zda scénu zavřít, nebo snížit počet členů ansámblu a omezit počet chystaných představení. "Po dlouhé a náročné debatě s naším zřizovatelem, kterým je město Uherské Hradiště, jsme se rozhodli pro druhou variantu. Divadlo chceme zachránit stůj co stůj," řekla jeho ředitelka Libuše Habartová.

Slovácké divadlo má podle ní rozpočet 50 milionů korun, přičemž se v této částce počítá s 18 miliony z tržeb. "V současné době, kdy už přes půl roku nehrajeme, nám peníze chybí. Hledali jsme úspory na všech možných místech. Změníme dodavatele energií, vrátíme nevyužívané pohostinské pokoje, nepřijmeme mzdovou účetní a její práci si rozdělíme mezi sebou, nepřijmeme odcházejícího jevištního technika a tak bych mohla pokračovat. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než se ve spolupráci s uměleckým šéfem Lukášem Kopeckým podívat i na vytíženost herců," uvedla Habartová.

Přechod ze zaměstnaneckého poměru na licenční smlouvu se podle ředitelky Habartové konkrétně týká těchto herců a hereček: Davida Macháčka, Petra Čagánka, Martina Hudce, Alžběty Mahdalové, Anny Pospíchalové, Jaroslavy Tihelkové a Moniky Horké. Zaměstnanecký poměr byl ukončen i nápovědce Zuzaně Zvěřinové.

V divadle nyní zůstene 15 kmenových hereček a herců na plný úvazek a další dva herci na částečný úvazek.

K celé situaci poskytla Českému rozhlasu Zlín rozhovor ředitelka oblíbené scény v Uherském Hradišti Libuše Habartová. Nabízíme ho v záznamu.

AKTUALIZACE 31. března 2021:

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti by mělo od Zlínského kraje obdržet dotaci dva miliony korun.  Českému rozhlasu to potvrdila radní pro oblast kultury a školství Zuzana Fišerová z Pirátů:

Zastupitelé budou dotaci schvalovat 19. dubna. Slováckému divadlu peníze pomůžou překlenout složité období. 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.