Protesty zatím nepomáhají. Těžba štěrkopísku u Uherského Ostrohu se znovu přiblížila

Brněnský obvodní báňský úřad dnes vydal rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru.

Možnost těžby štěrkopísku mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem se opět o kousek přiblížila.

Brněnský obvodní báňský úřad dnes vydal rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. Okolní obce se obávají, že by těžba vedla k znečištění blízkého zdroje pitné vody pro asi 100 tisíc lidí. Proti rozhodnutí se mohou účastníci řízení do patnácti dnů odvolat.

Pokud tak neučiní, nabyde rozhodnutí právní moci a společnost České štěrkopísky může podat žádost o samotnou těžbu. V žádosti ovšem musí splnit spoustu podmínek, upozorňuje mluvčí Báňského úřadu Bohuslav Machek jako například stanovisko o vlivu na životní prostředí či vyjádření všech vlastníků pozemků.

Asi třetinu pozemků v dobývacím prostoru vlastní město Uherský Ostroh.

Hygienici ze Zlínského kraje problém s těžbou nemají, jihomoravští ale upozornili na možnost nevratného poškození zdroje pitné vody. Stejné obavy mají i okolní obce, které proti těžbě sepsaly petici. V minulosti ji podepsal i tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Machka však petice nemohla mít vliv na správní řízení o stanovení dobývacího prostoru.

Zdroj pitné vody zvaný Bzenec-komplex je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska a části Kroměřížska. Okolní obce se chtějí v krajní nouzi bránit i soudně. Kromě nich se proti těžbě staví Jihomoravský kraj a část senátorů.

Spustit audio

Související