Protestující lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži reagují. Plány odcházejícího ředitele ohrožovaly péči

16. červen 2023 08:06

Skupina dvaceti lékařů a psychologů z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži stáhne na začátku července zpět své výpovědi. Podali na protest proti řediteli Pavlu Polákovi. 

Ministerstvo zdravotnictví by mělo podle části lékařů z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži přezkoumat některá rozhodnutí končícího ředitele Pavla Poláka.

Ten po sporech s lékařským personálem rezignoval a spolu s celým vedením odejde ke konci června. Podle primářky Lucie Macharáčkové je potřeba, aby při dalším směřování nemocnice vzalo ministerstvo zdravotnictví v potaz podmínky daného kraje.

Plánované snížení počtu lůžek o 300 míst by podle lékařů mělo negativní vliv na péči o pacienty.

V Psychiatrické nemocnici v Kroměříži, která je jediným lůžkovým zařízením pro asi milion lidí z celého Zlínského a části Olomouckého a Jihomoravského kraje, za poslední roky přibylo hospitalizovaných pacientů. Nárůst se týká i mladistvých.

Podle primářky Lucie Macharáčková je na vině hlavně covidové období i současná válka na Ukrajině.

Vedení nemocnice se po sporech s lékaři rozhodlo rezignovat. Podle ředitele Poláka konflikt s lékaři už ovlivňoval chod nemocnice. Trvá však na tom, že změny v nemocnici jsou nutné. Kroky lékařů označil za hrubý nátlak.

Kroměřížské zařízení od července dočasně povede šéf olomoucké Fakultní nemocnice Roman Havlík. Výběrové řízení na nové vedení bude vypsáno na podzim. O situaci přijede v pondělí 19. června jednat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Ve Zlínském kraji svou praxi provozuje 29 ambulantních psychiatrů. To je 42 procent doporučeného počtu na 100 tisíc obyvatel. Dětští ambulantní psychiatři jsou v kraji tři, což je 26 procent doporučeného počtu na 100.000 obyvatel. Ambulancí klinických psychologů je v kraji 32, to je zhruba polovina doporučeného počtu na počet obyvatel.

Spustit audio

Související