Vážná krize v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Výpověď dalo dvacet lékařů a psychologů včetně šesti primářů

31. květen 2023 14:28

Situaci v nemocnici řeší Ministerstvo zdravotnictví, jednání k dohodě zatím nevedla

Dvacet primářů, lékařů a psychologů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži dnes podalo hromadnou výpověď. Jedná se o víc než polovinu lékařského personálu. Českému rozhlasu poslali písemné prohlášení.

Důvodem je podle nich neodborné vedení nemocnice ředitelem Pavlem Polákem. Podle odcházejících lékařů kroky vedení v poslední době přímo ohrožují péči o pacienty.

Na situaci upozornili také ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba o situaci v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži Ministerstvo zdravotnictví ví a řeší ji.

Vzhledem k tomu, že situace podle Jakoba neuklidnila ani po společném jednání, tak Ministerstvo zdravotnictví bude řešit situaci i nadále. "V tuto chvíli není péče o pacienty jakkoli ohrožena a vyřešení situace předpokládáme v řádu dní," uvedl Jakob.

Ředitel Polák celý spor nekomentoval. Na webu nemocnice ale ve středu večer byly zveřejněny inzeráty na obsazení čtyř primářských a jedné lékařské pozice. Jde například o obsazení postu primáře dětského a dorostového psychiatrického oddělení. Nemocnice přitom nabízí pro primaře nástupní bonus ve výši až jednoho milionu šesti set tisíc korun.

Kroměřížská psychiatrická nemocnice je jediným lůžkovým zařízením svého druhu pro celý Zlínský kraj a část kraje Jihomoravského a Olomouckého.

Spustit audio

Související