Pro i proti. Ani lékaři Baťovy nemocnice nejsou jednotní v otázce projektu nové krajské nemocnice jednotní

14. červen 2019

Už po víkendu bude pravděpodobně jasné, zda projekt nové krajské nemocnice dostane „zelenou“. V názorech se rozcházejí nejen opoziční a koaliční politici, ale také lékaři, kteří byli hosty rozhovoru pořadu Den ve Zlínském kraji.

Rozhodnutí o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně - Malenovicích se blíží. Už v pondělí 17. června budou o záměru hlasovat krajští zastupitelé. Jestli je lepší postavit novou nemocnici, nebo rekonstruovat stávající areál, na to ale nemají jednotný názor ani samotní lékaři ze zlínské nemocnice.

Stávající Baťova nemocnice už nevyhovuje požadavkům moderní medicíny.
Jozef Macko, primář neonatologického oddělení KNTB

„Stávající Baťova nemocnice už nevyhovuje požadavkům moderní medicíny. Asi bychom strávili hodně času tím, abychom vyjmenovali, co všechno už nevyhovuje,“ uvedl primář neonatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jozef Macko. Podle něj je koncept nové nemocnice moderní. „Je to nemocnice, která je velmi kompaktní, která přináší zcela nové možnosti v medicíně jedenadvacátého století,“ domnívá se.

Sám navštívil několik nemocnic tohoto typu v zahraničí. „Mám tedy možnost se podívat za hranice Zlínského kraje, za hranice naší republiky. A myslím si, že to je přesně ten koncept, který Zlínský kraj potřebuje,“ dodal Jozef Macko.

Myslím si, že pořád máme určitou možnost rekonstruovat nemocnici ve stávajícím areálu.
Pavel Havelka, gynekolog a porodník KNTB

Naopak úplně stoprocentně přesvědčený o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích není Pavel Havelka, gynekolog a porodník Baťovy nemocnice. „Já nejsem úplně proti nové nemocnici. Myslím si, že Baťova nemocnice potřebuje nové pavilony a rozvoj,“ sdělil. Ale nemyslí si zároveň, že stavba nové nemocnice v Malenovicích je dobrý nápad. „Z mnoha důvodů – finančních, ekonomických a podobně. A myslím si, že pořád máme určitou možnost rekonstruovat nemocnici ve stávajícím areálu. Tyto možnosti stále jsou, a asi nebyly plně využity,“ myslí si Pavel Havelka.

Celý rozhovor s oběma lékaři si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související