Lubomír Nečas: Rekonstrukce stávající krajské nemocnice byla před lety připravena. Výhodnější by byla i dnes

13. červen 2019 15:34

Zastupitelé Zlínského kraje projednají už v pondělí výstavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, ve hře je ale stále varianta modernizace stávajícího areálu na Havlíčkově nábřeží.

Zlínský kraj má už jedenáct let k dispozici plány, jak přebudovat Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Z různých důvodů modernizace nikdy nezačala. Přestavbu podle tohoto generelu teď prosazuje krajská opozice, zatímco většina vedení hejtmanství stále upřednostňuje výstavbu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Hlasovat o ní budou zastupitelé už v pondělí. Modernizace stávajícího areálu nemocnice na Havlíčkově nábřeží podle plánů z roku 2008 by stála zhruba šest miliard korun v tehdejších cenách.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

„Generel od roku 2008 říká, že za zhruba dvě a půl miliardy postavíme novou internu, propojení pro chirurgii, asi osm operačních sálů a urgentní příjmy,“ popisuje někdejší náměstek hejtmana Lubomír Nečas z SPOZ, zodpovědný tehdy právě za oblast zdravotnictví. Po rekonstrukci a nové výstavbě by se stávající areál zmenšil asi o třetinu. „Byl připravený projekt i stavební povolení na nultou a první etapu. Tedy na novou cestu, inženýrské sítě a budovu interny. Tento projekt byl připravený ke spuštění, ovšem v té době, v letech 2013 až 2014, kdy to mohlo začít, tak nemocnice byla velmi zadlužená. Zhruba půl miliardy kumulovaná ztráta, a kraj ty peníze v tu chvíli neměl,“ vysvětlil Nečas.

Nová interna měla být osmipatrová s heliportem na střeše. Všech sedm etap by v tehdejších cenách stálo asi šest miliard korun a podle Lubomíra Nečase by se náklady příliš nelišily ani dnes. „S tím ale nesouhlasí lidovecký hejtman Jiří Čunek. Nová nemocnice by podle něj vyšla na osm miliard korun a rekonstrukce a výstavba ve stávajícím areálu na minimálně deset miliard.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

„Máme-li ušetřit, máme-li mít moderní nemocnici, pak je potřeba postavit novou. V tom starém území to dělat nejde,“ vysvětlil Čunek. Další miliardu by podle něj stál zpětný odkup pozemků a budov, které nechal kraj v minulosti nemocnici připsat. Řešil tak její tehdejší dluhy. „Pokud bychom chtěli teď rekonstruovat podle toho starého generelu, tak bychom nad těch 10 miliard ještě museli zaplatit zhruba jednu miliardu za odkup pozemků a budov zase zpátky do majetku kraje, abychom ji mohli rekonstruovat,“ objasnil hejtman Jiří Čunek.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Podle bývalého náměstka hejtmana Lubomíra Nečase by výstavba ve stávajícím areálu byla i tak výhodnější. „Samozřejmě, že určité omezení, které kolem staveb je, tak by bylo, ale o žádné velké bourání by se v těch prvních částech nejednalo. Postupně by se postavila nová budova interních oborů. Tak by se přestěhovali pacienti a personál do nové budovy ze stávající interny, a ta by mohla projít rekonstrukcí,“ míní Nečas. Podle něj by byl takový postup i méně riskantní z hlediska financování a případného zatěžování krajského rozpočtu.

Generel z roku 2008 počítal i s tím, že po výstavbě a zmenšení areálu, už nebudou třetinu pozemků a budov zdravotníci potřebovat. „V západní části, kde jsou nízké pavilony, které byly také postupně rekonstruovány, a vydrží rozhodně další desítky let, tak ty mohly sloužit pro sociální účely. Tam může být klidně i chráněné bydlení, domov pro seniory a podobně. Pokud krajští zastupitelé neschválí záměr výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, varianta rekonstrukce stávajícího areálu je stále ve hře.

autor: pes
Spustit audio

Související