Při operacích v seriálech řežeme do přiloženého masa, ne do lidí, to by byla velká spotřeba herců, žertovala Dana Morávková

Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byla Dana Morávková. Hlavním tématem byly její seriálové role.

Dana Morávková v rozhovoru na  pomyslné pohovce Jožky Kubáníka prozradila, že poprvé stála před kamerou jako třináctiletá holčička ve filmu Otakara Vávry. Sourozence jí tenkrát hrál Jiří Strach, maminku Jana Hlaváčová a na natáčení má velmi hezké vzpomínky.

Od té doby ztvárnila nespočet divadelních a filmových rolí. V posledních letech ji zejména televizní diváci vnímají především jako herečku seriálových rolí. Velmi známá je zejména jako Andrea ze seriálu Rodinná pouta (v pozdějších epizodách vysílaného pod názvem Velmi křehké vztahy), kterou sama hodnotí jako „úžasnou potvoru“. S postavou doktorky Zdeny Tiché (později Suché) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě pak žije Dana Morávková už 12 let.

Při rychlém tempu při točení seriálů je podle ní velmi důležité umět dobře text, zejména pak odborné výrazy. Ty totiž musí v roli používat tak, aby působila jako skutečný profesionál. Proto si podle vlastních slov právě tyto výrazy často dohledává, aby věděla i jejich význam.

V rozhovoru Dana také prozradila, jak takové natáčení seriálu probíhá. Točí se totiž podle míst a ne podle časového sledu příběhu. A jak je to s natáčením například operací? „Jako pacient na sále v seriálu leží herec nebo komparzista, ale řežeme do masa, které je na něm položeno,“ prozradila také herečka s tím, že nástroje jim většinou podávají skutečné zdravotní sestry z Motola.

Má stále ještě před kamerou trému? Na co se ji nejčastěji ptají diváci? I to se dozvíte z rozhovoru, který si můžete poslechnout v záznamu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Spustit audio

Související