Před 9 lety došlo při rallye v Lopeníku k tragédii, soud stále neurčil viníka

10. listopad 2021 12:56

10. listopadu 2012 došlo při rallye v Lopeníku na Uherskobrodsku k tragické nehodě. Závodní vůz tehdy srazil šest lidí, kteří stáli u trati. Čtyři dívky zemřely, další dva lidé utrpěli zranění. Soud do dnešního dne nedokázal určit viníka.

Tragédie, při níž zahynuly dívky ve věku mezi sedmi a dvaceti lety, se stala 10. listopadu 2012. Blízko trati Rallye Show Uherský Brod je srazil závodní automobil, jehož řidič Michael Bartončík nezvládl řízení.

Soudy, které mají určit viníka tragédie při rallye v Lopeníku, se táhnou od jara roku 2014.  V roce 2016 nepravomocně uložil okresní soud tehdy jedinému obžalovanému traťovému komisaři Petru Pláškovi osmnáctiměsíční podmíněný trest. Krajský soud v Brně rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci, který později obžalobu rozšířil o další čtyři lidi.

Čtěte také

V případu je tedy obžalovaný traťový komisař Plášek, který podle státního zástupce v rozporu se svými povinnostmi nevykázal dívky od trati. Obžalobě čelí i předseda organizačního výboru závodu Petr Bujáček, dále vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel, hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík a bezpečnostní delegát Václav Filip. Podle státního zástupce Tomáše Pindura porušili ustanovení mezinárodních sportovních řádů. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti jim proto hrozí až šest let vězení. Mezi obviněnými není řidič závodního auta Michael Bartončík, a to i přesto, že podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba.

Zatím poslední soudní jednání se uskutečnilo pár dní před devítiletým výročím tragédie, rozhodnutí ale nepadlo. Hlavní líčení v kauze bude podle předsedy trestního senátu Jiřího Přibyla ze zdravotních důvodů pokračovat až v roce 2022, a to 28. a 31. března. V těchto termínech by měli před Okresním soudem v Uherském Hradišti vypovídat další svědci. Počítá se i s přehráním videozáznamů. Kromě toho by měly zaznít také závěrečné řeči.

 

autoři: Tereza Cedidlová , Petr Uhřík , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související